Bár nyilván a sporttehetség, a szakmai tudás a legfontosabb akkor, amikor például kézilabdázásról beszélünk, de azért az is megmásíthatatlan tény, hogy nem mindegy, milyen típusú labda tapad a tenyerekhez. Nem mellékes a kialakítás, az alapanyag. Nincs új a nap alatt, mert a sikeres vásárlás záloga a testre szabott választás. Mutatjuk, hogy ez mit is jelent a gyakorlatban. Kezdő, haladó vagy profi szint?

A gól a labdától is függ?

Kezdő, haladó vagy profi szint?

Először is, még mielőtt a befutó kézilabda konkrét paraméterei kerülnének a figyelem célkeresztjébe, ildomos tisztázni, hogy milyen típusú terhelésről beszélünk. Az edzőlabdák sokat kibírnak természetesen, de nem meccsekre szánták őket. S ugyanígy, egy speciális, profi labda nem ideális akkor, amikor a kezdő fogások elsajátítása a lényeg.

Az igazság az, hogy akár még a lelkesedést is megtörhetik a kezdeti sikertelenségek, csalódások. Márpedig ezek táptalajául szolgálhat az a sportszer, ami nem testreszabott. Itt jön tehát a következő pont. Nem elég azt idejekorán tisztázni, hogy milyen szintű felhasználásról, igénybevételről van szó, az életkor is mérvadó.

Gyermekeknek külön a saját korosztályukra kifejlesztett labda beszerzése javasolható, ami könnyebb, mint a meccseken használt típus, ezért kezesebb, a különböző fortélyok, mozzanatok elsajátítása ennek hála egyszerűbb és gyorsabb, miközben a sikerélmények begyűjtése sem ütközhet fizikai akadályokba. Aztán ahogy nő az erőnlét, a tudás és a gyakorlottság, úgy alakulhatnak át az edzéshez alkalmazott eszközök.

Minőségi labda csak a profiknak jár?

Nem! Ez egy alapvető tévedés. Teljesen rendben van, hogy az amatőrök is vágynak a speciális és megbízható sportszerekre. Hiszen attól még, hogy a megmérettetések nem profi színekben történnek, a jelentőségük elvitathatatlan. Főleg a személyes fontosság az, ami megkérdőjelezhetetlen. Ezért aztán az sem vitás, hogy a játékélményt nagyban fokozhatja egy olyan labda, ami minden elvárásnak maximálisan megfelel.

És még valami. Az egyfajta ajándék, önjutalmazás, ha a kézizés perceit egy olyan laszti másolata aranyozza be, ami a bajnokok kezében aranyérmeket ért. Önmagában ez a tudat elegendő ahhoz, hogy a lelkesedés megmaradjon. Ráadásul ahhoz sem fér kétség, hogy ezek a típusok már bizonyítottak. Bizonyítottan kézizésre születtek, hiszen a gyártók arra tervezték őket, hogy minden paraméterükkel a játék gördülékenységét, eredményességét támogassák.

Mennyire jó ötlet a labdavásárláson spórolni?

Nem igazán megtérülő stratégia, mert, ahogy arra fentebb utaltunk, a labda a siker zálogává válhat. Nem véletlen, hogy bármilyen ergonómiájú típus nem ajánlható erre a célra. A tapasztalatok azt mutatják, hogy pár ezer forint megspórolása rengeteg kárt hozhat magával, aminek a súlya, a negatív értelemben vett értéke utólag nem tehető semmissé. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a minőség nem kerül olyan sokba, mint azt sokan laikusként gondolják. Miközben a haszon sokszoros. Úgyhogy ezen a területen sem jöhetnek szóba a kényelmetlen kompromisszumok. Kizárólag az a kézilabda a tökéletes, ami minden körülménynek, igénynek teljes egészében megfelel.

Hozzászólások

Friss cikkek

Piroska és a juhászok
Konténerek vízen és szárazföldön
Mivel horgássz hideg vízben? – Ellenállhatatlan hideg vízi aromák
A Szabad Föld az AGROmashEXPO vendége volt
Megjelent a Szabad Föld legújabb lapszáma
2023.01.27.
Használjuk a hideget
Ne várjon, amíg késő lesz!
Szerdától látogatható 41. AgromashExpo és AgrárgépShow
Meghallgat, társalog, inspirál és elkísér
Eltávozott az isteni Lollo
Az elfelezett alma
Protokoll síron innen és túl
Júniusig lehet pályázni
2023.01.20.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.