A gól a labdától is függ?

Bár nyilván a sporttehetség, a szakmai tudás a legfontosabb akkor, amikor például kézilabdázásról beszélünk, de azért az is megmásíthatatlan tény, hogy nem mindegy, milyen típusú labda tapad a tenyerekhez. Nem mellékes a kialakítás, az alapanyag. Nincs új a nap alatt, mert a sikeres vásárlás záloga a testre szabott választás. Mutatjuk, hogy ez mit is jelent a gyakorlatban. Kezdő, haladó vagy profi szint?

Család-otthonPR cikk2022. 12. 06. kedd2022. 12. 06.
A gól a labdától is függ?

Kezdő, haladó vagy profi szint?

Először is, még mielőtt a befutó kézilabda konkrét paraméterei kerülnének a figyelem célkeresztjébe, ildomos tisztázni, hogy milyen típusú terhelésről beszélünk. Az edzőlabdák sokat kibírnak természetesen, de nem meccsekre szánták őket. S ugyanígy, egy speciális, profi labda nem ideális akkor, amikor a kezdő fogások elsajátítása a lényeg.

Az igazság az, hogy akár még a lelkesedést is megtörhetik a kezdeti sikertelenségek, csalódások. Márpedig ezek táptalajául szolgálhat az a sportszer, ami nem testreszabott. Itt jön tehát a következő pont. Nem elég azt idejekorán tisztázni, hogy milyen szintű felhasználásról, igénybevételről van szó, az életkor is mérvadó.

Gyermekeknek külön a saját korosztályukra kifejlesztett labda beszerzése javasolható, ami könnyebb, mint a meccseken használt típus, ezért kezesebb, a különböző fortélyok, mozzanatok elsajátítása ennek hála egyszerűbb és gyorsabb, miközben a sikerélmények begyűjtése sem ütközhet fizikai akadályokba. Aztán ahogy nő az erőnlét, a tudás és a gyakorlottság, úgy alakulhatnak át az edzéshez alkalmazott eszközök.

Minőségi labda csak a profiknak jár?

Nem! Ez egy alapvető tévedés. Teljesen rendben van, hogy az amatőrök is vágynak a speciális és megbízható sportszerekre. Hiszen attól még, hogy a megmérettetések nem profi színekben történnek, a jelentőségük elvitathatatlan. Főleg a személyes fontosság az, ami megkérdőjelezhetetlen. Ezért aztán az sem vitás, hogy a játékélményt nagyban fokozhatja egy olyan labda, ami minden elvárásnak maximálisan megfelel.

És még valami. Az egyfajta ajándék, önjutalmazás, ha a kézizés perceit egy olyan laszti másolata aranyozza be, ami a bajnokok kezében aranyérmeket ért. Önmagában ez a tudat elegendő ahhoz, hogy a lelkesedés megmaradjon. Ráadásul ahhoz sem fér kétség, hogy ezek a típusok már bizonyítottak. Bizonyítottan kézizésre születtek, hiszen a gyártók arra tervezték őket, hogy minden paraméterükkel a játék gördülékenységét, eredményességét támogassák.

Mennyire jó ötlet a labdavásárláson spórolni?

Nem igazán megtérülő stratégia, mert, ahogy arra fentebb utaltunk, a labda a siker zálogává válhat. Nem véletlen, hogy bármilyen ergonómiájú típus nem ajánlható erre a célra. A tapasztalatok azt mutatják, hogy pár ezer forint megspórolása rengeteg kárt hozhat magával, aminek a súlya, a negatív értelemben vett értéke utólag nem tehető semmissé. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a minőség nem kerül olyan sokba, mint azt sokan laikusként gondolják. Miközben a haszon sokszoros. Úgyhogy ezen a területen sem jöhetnek szóba a kényelmetlen kompromisszumok. Kizárólag az a kézilabda a tökéletes, ami minden körülménynek, igénynek teljes egészében megfelel.