A vírus ellen is hasznos?

Hatásos lehet a koronavírus elleni védekezésben a K-vitamin – állítják holland tudósok, akik kapcsolatot vélnek felfedezni a K-vitamin hiánya és a Covid–19 okozta elhalálozások között.

Család-otthonHabik Erzsébet2020. 06. 24. szerda2020. 06. 24.

Kép: Feketeribizlis brokkoli saláta előétel vitamin Fotó: Habik Csaba 2011 06 24

A vírus ellen is hasznos?
Feketeribizlis brokkoli saláta előétel vitamin Fotó: Habik Csaba 2011 06 24

A fertőzés következtében intenzív ellátásra szorult vagy elhunyt pácienseknél a K-vitamin hiányát állapították meg, ami azt a reményt ébresztette a kutatókban, hogy egyebek mellett a megfelelő táplálkozás is segíthet a kór legyőzésében. A Covid–19 ugyanis vérrögképződést idéz elő, és a tüdő rugalmas rostállományának pusztulását okozza. A K-vitamin pedig kulcsszerepet játszik a véralvadásban részt vevő fehérjék termelésében.

Az újszülöttkorban fellépő vérzékenységi állapotok megelőzésére a babáknak K-vitamint kell kapniuk. A csecsemők steril bélrendszere ugyanis még nem képes a vitaminok előállítására, amit aztán később „megtanulnak”.

A zsírban oldódó K-vitamin egy részét a szervezet állítja elő, bizonyos hányada pedig a bevitt táplálékból szívódik fel. Erősíti a keringést és az érrendszert, akadályozza az erek elzáródását.

Mivel gátolja a menstruáció alatti erős vérzést, segít a vele járó fájdalom csökkentésében, emellett részt vesz az erős fogak és csontok megőrzéséért felelős fehérjék előállításában is.

A táplálékkal bevitt K-vitaminnak azonban csak a 10–70 százaléka szívódik fel, ezért a hosszan tartó, bélgyulladással járó betegség vagy antibiotikum-kúra, illetve a túlságosan egyoldalú táplálkozás is előidézheti a K-vitamin hiányát. Ilyenkor vérzékenység, véralvadási, zsírfelszívódási és/vagy májfunkciós zavar, tartós hasmenés léphet fel. A túladagolása általában nem jár mérgezési tünetekkel.

Miben található?

A legjobb K-vitamin-forrás a brokkoli, kelbimbó, kelkáposzta, cukkini, karfiol, fejes saláta, zöldbab, uborka, paradicsom, paraj, a tej- és tejtermékek, a tojássárgája, a húsfélék, a máj. A bélrendszerben elősegítheti a K-vitamin termelődését, ha rendszeresen fogyasztunk joghurtot, kefirt.

A holland kutatók arra biztatják a lakosságot: már az eddigi eredmények ismeretében is bátran növeljék a K-vitamin-bevitelüket még akkor is, ha nem biztos, hogy segít a súlyos állapotú Covid–19 esetén, mert jót tesz a véredényeknek, a csontoknak, és minden valószínűség szerint a tüdőnek is – írja a webbeteg.hu. (Természetesen azt tanácsoljuk, előtte konzultáljanak az orvosukkal.)

A véralvadási zavarokban szenvedőknek, a véralvadást gátló orvosságok szedőinek azonban fokozottan figyelniük kell a K-vitamin bevitelére, mert ellensúlyozhatja a gyógyszereik hatását.

Ezek is érdekelhetnek