Ahol a kutya is jóllakik

MA MÁR minden magára valamit is adó vendéglátóhely beengedi a négylábúakat. Kutyabarát kávézóból sokat találni, olyanból viszont jóval kevesebbet, amely kutyaétlapot is tart. Budapesten már létezik ilyen.

Család-otthonHardi Judit2018. 07. 04. szerda2018. 07. 04.

Kép: Farger kávézó kutyabarát hely ahol a reggelihez ingyen kutyareggeli jár éttrem bisztró 2018 05 28 Fotó: Kállai Márton

Ahol a kutya is jóllakik
Farger kávézó kutyabarát hely ahol a reggelihez ingyen kutyareggeli jár éttrem bisztró 2018 05 28 Fotó: Kállai Márton

Reggeli napfényben fürdik a terasz, ahol kávézunk, nyüzsögnek a parkon keresztül munkába igyekvő emberek, a kutyájukat futtató fővárosiak. Idilli a látvány, pedig 15 éve – mikor a tulajdonosokban megfogalmazódott a Farger ötlete – éppen a legnagyobb munkálatok zajlottak a fővárosi Szabadság téren. – Szerencsénk volt: mire megnyitottunk, megépült a mélygarázs, eltűntek a munkagépek meg a sitt, kizöldült a tér – meséli Farsang Edit, a kávézó egyik tulajdonosa. – Láttuk a sok kutyasétáltatót, akik akár be is térhettek hozzánk, csak hát akkor még nem volt divat a kutyabarát étterem, kávézó. Az meg macerás, hogy előbb hazavisszük a kutyát, aztán visszajövünk kávézni. Szóval úgy döntöttünk, hogy kutyabarát hellyé nyilvánítjuk a Fargert.

Edit és tulajdonostársa, Gerencsér János ezzel úttörő lépésre szánta el magát. A két- és négylábú vendégek pedig jöttek. Editék kezdetben csak olyan üzletre vágytak, ahol jó kávét ihat az is, aki romantikus randevúra ül be, meg az is, aki csak felkapja és papírpohárban viszi magával a feketét. Egy idő után azonban a vendégek többet kívántak. Bővíteni kellett: falakat bontottak, galériát építettek, a betérőkkel együtt ötletelve alakították ki a Farger mai arculatát. Sem a könyvelő Editnek, sem az üzlettársának nem volt vállalkozói, de még vendéglátós tapasztalata sem. – Az ösztöneinkre hallgattunk. Olyan ételeket, italokat kínálunk, amiket mi is szívesen fogyasztunk. Így alakult ki a reggeli menü is: imádjuk a bundás kenyeret, ennek az ételnek azonnal helyet adtunk az étlapon. A bagelt amerikai származású tulajdonostársam ötlete nyomán kezdtük el gyártani, nagy sikerrel.

Azóta pedig egyre azon törik a fejüket, milyen újdonsággal kedveskedhetnének a vendégeiknek. Ennek jegyében májusban ingyenes kutyareggelivel várták a betérő négylábúakat, nyártól pedig már kutyaétlapról választhatnak a gazdáik.

Edit mellől sem maradhat el kedvence: Frappé 13 éves havanese kutyus, mindenhová követi gazdáját. Illetve gazdáit: a kutya felváltva lakik Jánosnál és Editnél. Meg a Fargerben. – Gyakorlatilag bentlakó tulajdonos. Frappét – aki a nevét is a kávéhoz kötődően kapta, eszpresszó, ugye, mégsem lehetett – a környéken már jól ismerik, hozzátartozik az utcaképhez. Pórázt sose hord, de nincs is rá szüksége. Nagyon okos, a járdáról nem tér le, időnként pedig megsétáltatja magát a háztömb körül. Mindenkivel nagyon barátságos, ugyanolyan örömmel fogadja a környékbelieket, mint a filmforgatásra hozzánk érkező világsztárokat. Rajongott már érte John Cusack, Steven Spielberg, Bruce Willis, Jude Law, Melissa McCarthy is.

Frappé pedig a hírnevéhez mérten nagyon szépen eszik: nem hagy maradékot, ha valami a tálon kívülre kerül, azonnal feltakarítja. A  házi kosztot egyébként jobban szereti, mint a készen kapható eledelt, a nemrégiben készült étlap menüjét is végigkóstolta – és jóváhagyta. S hogy mit kapnak majd a kutyusok a Fargerben? Lesz száraztáp és kutyakonzerv, illetve főtt darált sertés és marha, köles, illetve a vendégseregnek készült levesből kivett csontok.

Ezek is érdekelhetnek