Árulkodó pöttyök

NEMRÉG AGYHÁRTYAGYULLADÁSBAN halt meg Szentgotthárdon egy óvodás kislány. A tragikus eset újból felhívta a figyelmet e súlyos, akár néhány óra alatt kifejlődő betegségre. Magyarországon évente 50-70 esetet jelentenek, kisgyermekek és kamaszok között fordul elő leggyakrabban.

Család-otthonLengyel Gabriella2014. 11. 09. vasárnap2014. 11. 09.

Kép: Eger felnémet cigány gyerek baba születés fiatal szülők gyermekvállalás család 2011 09 05 Fotó: Kállai Márton

Árulkodó pöttyök
Eger felnémet cigány gyerek baba születés fiatal szülők gyermekvállalás család 2011 09 05 Fotó: Kállai Márton

A betegséget a meningococcus baktérium okozza, leggyakoribb formája a járványos agyhártyagyulladás. A fertőzés könnyen terjed egyik emberről a másikra, de leginkább a gyerekeket érinti, így nagy riadalmat okoz, ha zárt közösségekben – óvodában, iskolában – jelenik meg. Tünetmentes jelenléte a szervezetben nem veszélyes, sőt segíti a védettség kialakulását.

A betegség lappangási ideje 2–10 nap, s agyhártyagyulladás, illetve vérmérgezés (szepszis) jelentkezhet – tájékoztatott az Országos Epidemiológiai Központ. A baktériumok gennyképződést indítanak el az agyhártyán, ennek következménye az agyvelőt körülvevő burok gyulladása.

A vérmérgezés úgy alakul ki, hogy a baktérium az orr vagy a torok nyálkahártyáján áthatolva a vérkeringésbe jut, ahol nagy gyorsasággal szaporodni kezd, s olyan mérgező anyagokat termel, melyek a hajszálerek elzáródásához és fontos szervek vérellátásának romlásához vezetnek. Az agyhártyagyulladás és a szepszis gyakran együtt jelentkezik.

Mivel a betegség rendkívül gyorsan támad, meg kell tanulnunk felismerni a tüneteket. Csecsemőknél a láz nem mindig magas. Rosszullétre utal a riadt, szenvedő tekintet, a hányinger, a hányás, az étel, a szoptatás visszautasítás. A koponyában lévő nyomásfokozódás miatt a fejtetőn, a csontok találkozásánál lévő kutacs feszes lesz, elődomborodik.

A csecsemő aluszékony, a nyaka merev, a fejét hátraszegve tartja, gerince gyakran ívben megfeszül. Súlyosbítja a helyzetet, ha keringési zavar is észlelhető, azaz a láz ellenére hűvösek, liláskékek a végtagok.

A gyermek és felnőtt betegek erős fejfájásra, hányingerre, gyengeségre, ízületi fájdalomra panaszkodnak, lázuk magas, a fényt kerülik, tarkójuk merevvé válik. Tudatzavar, aluszékonyság, kóma, esetleg görcsök kísérik a kór előrehaladtát.

A meningococcus szepszis felismerésében a jellegzetes bőrtünetek is segítenek. Kezdetben tűszúrásnyi piros pöttyök, majd bevérzett, egyre növekedő foltok lépnek fel. Bármelyik testrészen, akár a fülcimpán, talpon, tenyéren is lehetnek. Figyelni kell a beteg általános állapotát, légzését, ellenőrizni a hőmérsékletét, az alvó gyermek ébreszthetőségét, valamint 2-3 óránként a bőrtünetek esetleges megjelenését. A betegnek haladéktalan orvosi ellátásra van szüksége: ha az ügyelet vagy a háziorvos nem érhető el, kórházba kell szállítani. A korai felismerés életmentő lehet. A további fertőzés megelőzésére közvetlen környezete antibiotikus védelemben részesül, amiről az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) lakóhely szerint illetékes városi intézete térítésmentesen gondoskodik.

Ezek is érdekelhetnek