Asztmával élni

Az asztmás betegek légútjai szinte folyamatosan gyulladt állapotban vannak, a nyálkahártyájuk védtelenebb a kórokozókkal szemben. Súlyos betegség, nem megfelelő fenntartó kezelés esetén a koronavírus-fertőzés és annak szövődményei fokozott rizikót jelentenek számukra.

Család-otthonHabik Erzsébet2021. 06. 03. csütörtök2021. 06. 03.

Kép: Young women taking asthma medication with an inhaler and spacer for proper use., Fotó: Shutterstock

Young,Women,Taking,Asthma,Medication,With,An,Inhaler,And,Spacer
Young women taking asthma medication with an inhaler and spacer for proper use.
Fotó: Shutterstock

Változatos tünetekkel keseríti az érintettek életét az asztma: leggyakrabban fulladást, mellkasi nyomásérzést, terhelés, sport hatására jelentkező nehézlégzést, valamint köhögést tapasztalnak a betegek. A diagnózist és a hatékony kezelést megnehezíti, hogy panaszos és tünetmentes periódusok váltják egymást. Mivel az árulkodó jelek akár hosszabb ideig is elmaradhatnak, az asztmások egy része nincs is tudatában a betegségének.

– Máskor előfordul, hogy hónapok telnek el a tünetek jelentkezése nélkül, így a beteg azt gondolja, nyugodtan abbahagyhatja a terá­piát. Ez azonban tévedés, az in­halációs kortikoszteroid-tartalmú gyógyszereket folyamatosan, a panaszmentes szakaszban is használni kell, épp úgy, mint a cukorbetegek vagy a magas vérnyomással élők által szedett gyógyszerek esetében – hangsúlyozza prof. dr. Tamási Lilla, a Magyar Tüdőgyó­gyász Társaság Allergológiai és Légzéspatológiai Szekciójának elnöke. Az alkalomszerűen jelentkező asztmás panaszok enyhítésére a többség csak rohamoldó inhalátort használ, ez azonban mindössze a tünetek átmeneti enyhítésére alkalmas, a légúti gyulladás kezelésére nem.

A következetes és hatékony terápia azért is fontos, mert bár a betegség nem gyógyítható, azonban a megfelelően beállított gyógyszeres kezeléssel és a rendszeres orvosi kontrollal az asztmások tünetmentes, teljes életet élhetnek, beleértve a sportokat és az egyéb fizikai aktivitásokat. Mivel az örökletes hajlamon és számos ismeretlen kórfolyamat által kialakuló asztma gyulladásos betegség, a gyulladás kezelése és kordában tartása a legfontosabb feladat.

Magyarországon mintegy 310 ezer asztmás beteget gondoznak, becslések szerint 5-10 százalékuk súlyos asztmás.

Nagyot lépett előre a tüdőgyógyászat a kezelésében, hiszen míg korábban a rövid hatású hörgőtágítók használata volt a terá­piák alapköve, ma már az asztmások többsége esetében javasolt a modern kortikoszteroid-tartalmú gyulladásgátlót tartalmazó inhalációs kezelés. Viszont a hosszabb távon is hatékony terápia kialakításához a páciensek és a kezelőorvosuk szoros együttműködésére van szükség, melynek fontos része az informatív és támogató beteg­edukáció.

Éppen ezzel a céllal indult az a globális kampány, melynek május elejétől elérhető magyar weboldala néhány kérdésből álló teszttel segíti az asztmás betegeket annak felismerésében, hogy állapotuk karbantartására az ajánlottnál nagyobb mértékben támaszkodnak-e a rövid hatású hörgőtágítójukra. Az asztmateszt.hu oldal elsősorban a betegek SABA-inhalátorukhoz kapcsolódó attitűdjeit és szokásait méri fel, az eredmények pedig segítenek abban, hogy a páciensek tájékozottan, a terápiájuk hiányosságait felismerve fordulhassanak tüdőgyógyász szakorvoshoz.