Az alkohol veszélyeiről – fiataloknak

Rendkívül rossz a helyzet Magyarországon a fiatalkorúak alkoholfogyasztása terén. Könnyebb egy kis piával ráhangolódni a bulira, nem akarnak kilógni a sorból, vagy éppen nehezükre esik nemet mondani, ha kínálják őket – általában ezzel magyarázzák, hogy miért isznak.

Család-otthonHabik Erzsébet2021. 11. 14. vasárnap2021. 11. 14.

Kép: Group of happy friends drinking and toasting beer at brewery bar restaurant - Friendship concept with young people having fun together at cool vintage pub - Focus on middle pint glass - High iso image, Fotó: Shutterstock

Group,Of,Happy,Friends,Drinking,And,Toasting,Beer,At,Brewery
Group of happy friends drinking and toasting beer at brewery bar restaurant - Friendship concept with young people having fun together at cool vintage pub - Focus on middle pint glass - High iso image
Fotó: Shutterstock

Digitális edukációs program kezdődik a fiatalkori alkoholfogyasztás visszaszorításáért. A brit Diageo, a világ vezető alkoholosital-gyártó és -forgalmazó vállalata a Momentán Társulattal együttműködve 2019-ben indította el az általános és középiskolásoknak szóló SMASHED (magyarul: szétcsúszva) programot, amely idén ősszel SMASHED Online néven interaktív edukációs platformként a smashedonline.hu oldalon indul újra.

Hogy miért van szükség a folytatásra? Mert egy korábbi felmérésükből kiderült, hogy a 14–18 év közötti fiatalok 80 százaléka 15 évesen vagy annál korábban ivott először, minden harmadik pedig rendszeresen fogyaszt alkoholt. A pandémia idején sem javult a helyzet, sőt…

Az érdeklődők három fiatal szereplő történetén keresztül – akár a telefonjukon vagy laptopjukon is – végigkövethetik a programot, melynek 2019-es hazai bevezetése egy színdarabból és a közönség élményeit feldolgozó műhelybeszélgetésből álló, formabontó, interaktív előadás-sorozattal kezdődött.

Függőséghez vezethet

Minél korábban kezd egy gyerek szeszes italt fogyasztani, annál nagyobb a veszélye, hogy alkoholproblémája lesz. A tizenévesek általában kisebb súlyúak a felnőtteknél, és kisebb a májuk is, a véralkoholszintjük pedig gyorsabban emelkedik, így kisebb mennyiségtől is hamarabb berúgnak. A felnőttekhez képest a szervezetüket jobban károsítja az alkohol, és az alkoholizmus is gyorsabban kialakulhat náluk.

Az online verzióban Kálloy Molnár Péter és három fiatal színész – Kretz Boldizsár (Patrik), Tar Dániel (Norbi), Kovács Dóra (Reni) – közreműködésével folytatódik az al­ko­holprevenció.

A SMASHED Online abban is segít a fiataloknak, hogy hasonló problémájukkal hová, kihez fordul­hatnak.

Kálloy Molnár Péter, az előadás egyik szereplője a programot bemutató kerekasztal-beszélgetésen elmondta: ő azért örül, hogy részt vehet a programban, mert két iskolás gyermek apjaként nagyon fontosnak tartja, hogy a diákok mi­előbb találkozzanak az alkohollal kapcsolatos problémákkal, s ezekre képesek legyenek megfelelő, felelős válaszokat adni.

– Az ORFK-Országos Baleset­megelőzési Bizottság kommuniká­ciós kampányai között is fontos sze­repet tölt be az ittas vezetés visszaszorítása. Az észérvekkel szemben azonban sokkal hatékonyabbnak bizonyultak az utóbbi évek érzelmekre ható kampányai – tájékoztatott Berzai Zsolt rendőr alezredes, az ORFK-OBB főtitkára, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy ittas állapotban nem csak gépjárművet veszélyes vezetni, de például kerékpározni és rollerezni is súlyos felelőtlenség.

Érdemes pályázni!

A program kezdeményezői iskolásoknak szóló kreatív versenyt indítottak (a pályázati kiírás a Momentán Társulat weboldalán érhető el: https://momentan tarsulat.hu/oldal/smashed-palyazat-2021). Pályázni három kategóriában (videó, plakát, újságcikk) lehet olyan pályaművekkel, amelyek a fiatalkorúak alkoholfogyasztásával járó veszélyekre hívják fel a figyelmet. Akik november 26-ig elküldik a pályaműveiket a smashed@mo­men­tantarsulat.hu címre, a szakmai zsűri bírálatát követően díjazásban részesülhetnek.

 

Ezek is érdekelhetnek