Nem elég a fogrontó manóval ijesztgetni a kicsiket, tenni is kell a korai fogszuvasodás megelőzéséért. Szomorú statisztika: mire a gyerekek elérik az óvodás kort, 25 százalékuknak már van lyukas foga, ami leginkább a helytelen táplálkozásnak és a szájápolás hiányának következménye.

Az aprók-nagyobbak fogai védelmében

A cukros finomságok, az édes tea, a kakaó – mind hozzájárulnak a korai fogszuvasodás kialakulásához, ami már a 6–9 hónapos korban előtörő tejmetszőfogakat is érintheti. A folyamat gyorsan átterjedhet a tejörlőfogakra is, megváltoztatva ezzel a száj higiéniás állapotát.

Ezért különösen fontos, hogy már a bölcsődében és az óvodában megszeressék a gyerekek a fogmosást. Hároméves kor felett ajánlott az évenkénti fogorvosi vizsgálat, problémás fogak esetében pedig félévente – tanácsolja dr. Tarján Ildikó, a Semmelweis Egyetem Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika professzora.

Az egy-két éves korosztály esetében különösen oda kell figyelni a fogak növekedésére és állapotára, ugyanis a tejfogak szerkezete más, mint a maradó fogaké. A zománcfejlődés ebben a korban még nem fejeződött be, így a fogak sokkal érzékenyebbek, nincsen annyi ásványi anyag bennük, ezért a szuvasodási folyamatok gyorsabban zajlanak le, akár 1-2 hónap alatt, míg a maradó fogak esetében ez fél év is lehet.

Fogaik épségéért

– Kerüljük a túlságosan cukros és szénhidrátban gazdag ételeket, italokat, helyettük kínáljunk cukormentes teát, gyümölcsleveket vagy tiszta vizet.
– Ne rágcsáljon egész nap édességeket, sós kekszeket, mert ezzel folyamatosan savassá teszi szájüregét. Inkább a főétkezések után adjunk neki ilyen nyalánkságokat.
– Ne hagyjuk a szájában a cumisüveget! Folyamatos támadásnak tesszük ki a tejfogakat, ha lefekvés előtt és felkelés után azonnal a teás/tejes cumisüveg után nyúl a gyerek.
– Részesítsük előnyben a nyers zöldségeket, gyümölcsöket, ezzel nem csak a fogak természetes tisztulását támogatjuk, de az állkapcsa és a fogai helyes fejlődését is.
– Miután kibújt az első fog, kezdetben nedves gézlappal vagy bébifogkefével tarthatjuk tisztán, majd a fogak szaporodásával fokozatosan áttérhetünk a gyermekfogkrémekre.
– Varázsoljunk családi programot a fogmosásból: a gyermekre ösztönzőleg hat, ha a szüleitől is ugyanazt a viselkedést látja.

A kisgyermekkori fogszuvasodás leggyakoribb oka a cumisüvegbe töltött éjszakai cukros tea, a szénhidrátok, melyektől savas kö­zeg alakul ki a szájban, ami akár órákig is áztathatja a fogakat. A szájban lévő baktériumok a cukrot lebontva szintén savat képeznek, kialakítva a korai fogszuvasodást.

Tejfogak esetén a szuvasodás leggyakrabban a felső metszőfogakat érinti először: a nyál védő és tisztító hatása miatt az alsó fogak többnyire épek, mivel az állcsontban alul található két nyálmirigy kivezető nyílása nagyobb védettséget ad ezeknek a fogaknak, mint a felsőknek. Az elváltozásra a fogzománcon megjelenő krétafehér elszíneződés hívja fel a figyelmet, amikor azonnal fogorvoshoz kell fordulni.

A folyamat előrehaladtával – a mélyebb rétegeket elérve – barnásfekete foltok alakulnak ki, és a fog előbb vagy utóbb letörhet. Az idő előtt elvesztett tejfogak pedig később komoly gondokat is okozhatnak, hiszen a maradófogak torlódásához, beszédképzési zavar kialakulásához is vezethetnek. A helyes tisztítás már az első fogak megjelenésétől kezdve fontos – magyarázza a professzor.

Ha a gyermek tud már köpni és öblíteni, akkor el lehet kezdeni a fogmosást fogkefével és az adott korosztálynak ajánlott fogkrémmel. Az édes italok és ételek elfogyasztása után nem muszáj azonnal a fogkefe után nyúlni: először vízzel ki kell öblíteni a szájat, majd húsz perc elteltével érdemes megmosni a fogakat.

Édes italok fogyasztása esetén jó szolgálatot tehet a szívószál, használatával ugyanis a fogakra ártalmas cukros folyadékok nem maradnak a szájüregben, hanem a gyerekek rögtön lenyelik. Az étkezések közötti nassolás is hozzájárul a fogszuvasodás kialakulásához, ennek elkerülése érdekében a kicsiknek is – a korosztályuknak megfelelő fluoridtartalmú fogkrémekkel – naponta háromszor lenne ideális fogat mosniuk.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.