Babára várva, vírusos időkben

Mióta világ a világ, a várandós kismamák aggódnak születendő gyermekük egészsége miatt. Vajon milyen hatással van a Covid–19 a leendő édesanyára, a magzatra, s mely óvintézkedésekkel előzhető meg a fertőzés? Ennek jártunk utána.

Család-otthonHabik Erzsébet2020. 10. 15. csütörtök2020. 10. 15.
Babára várva, vírusos időkben

Koronavírussal fertőzött kismama császármetszéssel adott életet koraszülött babájának a Semmelweis Egyetemen – júniusban erről (is) szóltak a hírek. Magyarországon ez volt az első eset, hogy Covid-beteg édesanyán hajtották végre a műtétet. Az eredményt mindenki izgatottan várta: az újszülöttön végzett PCR-teszt eredménye szerencsére negatívnak bizonyult.

Mivel ez új vírus, egyelőre még javában ismerkedik vele az orvostudomány, nem lehet pontosan tudni, miként érintheti a várandósokat. Az eddigi tapasztalatok szerint a kismamák semmivel sem fogékonyabbak a koronavírus-fertőzésre, mint más fiatal vagy középkorú felnőttek. Többségük csupán enyhe vagy közepes mértékű megfázás-, illetve influenzaszerű tünetekről számol be.

Arra sincs bizonyíték, hogy fokozott vetélési kockázatot jelentene a Covid–19, ne­tán a várandósság ideje alatt átterjedne a fejlődő embrióra vagy magzatra. Az eddigi tapasztalatok alapján kevés az esélye, hogy a fertőzött kismama életveszélyes állapotba kerüljön vagy a babájának maradandó károsodása keletkezzen – derül ki a Védőnőkért, új szülők és újszülöttekért Alapítvány és a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége által összeállított tanulmányból.

A fertőzés kockázatának csökkentése érdekében a várandósoknak ugyanazokat az előírásokat kell megtenniük, mint bárki másnak: viseljenek maszkot, tartsák be a távolságtartással kapcsolatos, valamint a higiéniai, kézmosási szabályokat – sorolja lapunk kérdésére Ács Rozália, a Rákosmenti Védőnői Szolgálat intézményvezetője.

Amennyiben a betegség tüneteit észlelik magukon, értesítsék telefonon a háziorvosukat és a szülész-nőgyógyász orvosukat. Ne menjenek háziorvosi rendelőbe vagy kórházba, semmilyen más közösségbe. A kórházakban elkülönített kórtermekben és szülőszobákban biztosítják a koronavírus-fertőzésre gyanús, valamint igazoltan fertőzött kismamák ellátását, gondoskodnak az újszülöttjeik elkülönített neonatológiai ellátásáról is – magyarázza a védőnő.

Fontos tisztában lenni azzal is, hogy az anyatejben nem választódik ki a vírus. Ha egy szoptató anya Covid-fer­tő­zésben szenved, nem az anyatejjel, hanem cseppfertőzéssel adhatja át a vírust újszülöttjének.

A szoptatás előnyei azonban még így is felülmúlják a kockázatot, hogy a baba a szoptatás közben megfertőződjön.