Békebeli hangulatban

Ha belépünk egy szobába, mindig akadnak olyan tárgyak, amelyek magukhoz vonzzák a tekintetet. A Fürge Ujjak című kreatív női magazin vadgesztenyeleveles, rojtokkal díszített, horgolt terítője simogatja a szemet. Érdemes belevágni az elkészítésébe!

Család-otthon2007. 09. 07. péntek2007. 09. 07.
Békebeli hangulatban

Hozzávalók: Piroska vagy más vékony horgolófonal, 1,5-es horgolótű, készen vásárolt rojt.
Méretpróba: 6 minta szélessége és 18-19 sor = 8×8 cm.
Minták
Levél: az I. rajz szerint készítjük. Összekötő alap: a II. rajz alapján készül.
Elkészítés: először készítsünk a saját fonalunkkal próbát, aszerint számoljuk ki a szükséges csíkokat vagy méretet. A bemutatott modell vadgesztenyelevél motívumát egyráhajtásos és rövidpálca sorokkal készítjük. Az összekötő alap 3 sorból áll: 1. sor: 1 rövidpálca és 9 láncszem váltakozik. 2. sor: a rövidpálcára 1 egyráhajtásos pálca, 7 láncszem után elölről ismételünk. 3. sor: a pálcára 1 pálca, 4 láncszem, 1 rövidpálcával összefogjuk az 1. és 2. sor láncszemíveit, 4 láncszem után elölről ismételünk (II. rajz). A közéjük horgolt motívumba 1 rövidpálca és 2 egyráhajtásos pálcasor ismétlődik.
Készíthetjük egyben és csíkonként is. Egy csík 10 minta széles vagy tetszés szerinti. Egy levélmotívumot váltson hosszabb alapmintarész. A kívánt méret elkészülte után a másik csíkot úgy készítsük, hogy váltsuk a levélmotívum és az alapminta helyét. Végül horgoljuk vagy varrjuk össze a csíkokat, és hosszú rojtokkal szegélyezzük a terítőt.

Ezek is érdekelhetnek