Biztos, ami biztosított

Idén százéves az utasbiztosítás. Az isteni szikra épp egy magyar üzletember fejéből pattant ki. Cserkúti Engel Miksa a luzerni pályaudvaron arra lett figyelmes, hogy a gőzmozdony szikrájától könnyen lángra lobbantak a peronon heverő poggyászok, a kárért pedig a vasúttársaságok nem vállaltak felelősséget. A pécsi fakereskedő ebben is meglátta a lehetőséget, s 1907-ben létrehozta az Európai Áru- és Pogygyászbiztosító Rt.-t, a világ legelső, erre szakosodott biztosítóját. Tíz év alatt Európa-szerte tizenhét leányvállalatot alapított.

Család-otthon2007. 07. 20. péntek2007. 07. 20.
Biztos, ami biztosított

Pontosan mire is jó az utasbiztosítás? Sokan úgy gondolják: ha az unió tagállamaiba mennek, akkor nincs szükség külön utasbiztosításra, csak az európai egészségügyi kártyára. A kártya az OEP megyei vagy budapesti kirendeltségeinél igényelhető, ám csak a sürgősségi és alapellátás fedezésére jogosít, a megbetegedett vagy balesetet szenvedett utazónak önrészt is kell fizetnie az ellátásért, amelyet nem igényelhet vissza. Azért érdemes utasbiztosítást kötni, mert az mentesít az önrész alól, és többnyire nem az utasnak kell megelőlegeznie a gyógyítás összegét, helyette azt közvetlenül a biztosító fizeti az egészségügyi szolgáltatónak. Ráadásul egyúttal a poggyászunkat is biztosítjuk ezáltal.

Hogy mekkora összegről van szó? Pár napnál hosszabb, európai országba irányuló utazás során érdemes a magasabb költségtérítési kereteket kínáló biztosítást megkötni, amelyek betegség és baleset esetén akár húszmillió forintos fedezetet is kínálnak, illetve további szolgáltatásokkal (például óvadék és ügyvédi költségek) fokozottabb biztonságot nyújtanak. Egyhetes horvátországi tartózkodásra - baj esetén magas szintű szolgáltatásokkal - az AXA-nál 4400, a Uniqánál 4800, az OTP Garanciánál 5760 forintért biztosíthatjuk magunkat és poggyászunkat.

Ezek is érdekelhetnek