Bosszantó bogarak a konyhában

A jó háziasszony tartalékol, raktároz, felkészül minden eshetőségre, tartja a közvélekedés. De mi van akkor, ha néhány alattomos kártevő tönkreteszi munkája eredményét?

Család-otthonCsepelyi Adrienn2013. 09. 19. csütörtök2013. 09. 19.

Kép: 0103056959, Fotó: Profimedia-Red Dot

Bosszantó bogarak a konyhában
0103056959
Fotó: Profimedia-Red Dot

A torkos ízeltlábúak sokunk életét megkeserítették már. Belemásznak a lisztbe, tésztába, olajos magvakba – a só kivételével szinte mindennek megvan a maga kártevője. Egy dolog közös bennük: szinte kiirthatatlanok. Vagy mégsem? Nézzük a leggyakoribb betolakodókat, s azt is, hogyan vehetjük fel velük a harcot vegyszerek nélkül!

A jól ismert lisztbogár miniatűr (3 mm-es), barna mása, a kis lisztbogár (Tribolium confusum) amilyen apró, olyan szapora: a nőstények több száz petével árasztják el a szekrények, zacskók belsejét életük folyamán. Mivel rajzásukhoz meleg (23 fok fölötti hőmérséklet) és relatíve magas páratartalom szükséges ne lepődjünk meg, ha nyaralásból hazatérve minden tartós élelmiszerünkben apró bogarakat találunk. Az alig pár milliméteres, rozsdaszínű kis kenyérbogár (Stegobium paniceum) lárvája is képes komoly károkat okozni, mivel az alig egy centis kukacok a csomagoláson is könnyedén rágják át magukat.

Az Indiából származó, 2-3 milliméter nagyságú koprabogár (Trogoderma granarium) könnyen felismerhető ovális testformájáról, foltos fedőszárnyairól. Lárvája az olajos magvaktól az őrleményeken át a cukorig szinte mindent károsít. Általában melegebb éghajlatról érkezik egy-egy fertőzött szállítmánnyal, akár a padló réseiben is áttelelhet.

A gabona- és babzsizsik (Calandra granaria, illetve Acanthoscelides obtectus) könnyedén felismerhető apró „ormányairól”. A 2-5 mm-es bogarak imágója kieszi a termény és a bab belsejét. Kedveli a nedves környezetet. A borsózsizsik (Bruchus pisi) „ormánytalan”, ellenben éppoly káros, mint társai. Petéit a borsóhüvelyre rakja, imágói a különféle növényi és virágrészek mellett a borsószemek belsejét is felfalják. Ritkább, de kellemetlen vendég a szalonnabogár (Dermestes lardarius), amely – mint neve mutatja – a szalonna és a füstölt húsok károsítója lárva- és kifejlett alakban is.

Mit tegyünk, ha száraz élelmiszereinkben elszaporodnak a kártevők? Nos, bármennyire fáj, de a fertőzött élelmiszerektől haladéktalanul meg kell szabadulni, hiszen a peték gyakran csak hetekkel később kelnek ki, és akkor kezdhetjük elölről az irtást. Dobjunk ki mindent, ami kapcsolatba került a bogarakkal! Ha sértetlen, bogármentes lisztet, darát, stb. találunk, tegyük minimum egy napra a fagyasztóba, és csak átszitálva, ellenőrizve használjuk fel! Az összecsomósodó, de bogármentesnek tűnő liszt és dara szinte bizonyosan fertőzött. A rossz hír, hogy az első bogárinvázió után mindent csak jól záródó edényekben tárolhatunk. A szekrények belsejét, a polcokat mossuk le ecetes vízzel. Helyezzünk beléjük színes újságpapírt (állítólag azt nem kedvelik a bogarak), amire tegyünk néhány csepp tiszta levendulaolajat, az még a maradék bogarakat is messzire űzi!

Ezek is érdekelhetnek