Családbarát szemlélettel

A Magyar Kórházszövetség és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom 2018 óta ítéli oda az év Családbarát Kórháza címet. Az elismerést 2021-ben az Észak-közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő nyerte el, majd ezután a „Családbarát kórházi innovációk – járvány idején” pályázat díját is megkapta. Vajon mitől családbarát egy kórház? – kérdeztük Sebők-Tóth Kata kommunikációs vezetőt.

Család-otthonHabik Erzsébet2023. 03. 03. péntek2023. 03. 03.
Családbarát szemlélettel

– Minden lehetőséget megragadunk, hogy a betegeink számára a lehető legkellemesebbé tegyük a kórházban töltött kényszeridőt, ezzel is elősegítve a gyógyulásukat. A családbarát szemlélet nálunk azt jelenti, hogy megpróbálunk a családosok fejével gondolkodni, és igyekszünk a betegellátást ennek megfelelően alakítani – magyarázza Sebők-Tóth Kata, aki háromgyerekes édesanyaként a szülészeten és a gyermekosztályon is szerezhetett már személyes tapasztalatokat, így pontosan látja, milyen területeken lehetne még fejlődni.

Az intézmény a felmerült igényekre és a váratlan helyzetekre is igyekszik azonnal reagálni. Így volt ez a pandémia idején is. A szülésfelkészítő tanfolyamaikra mindaddig az ország számos pontjáról érkeztek a kismamák, ám amikor beütött a Covid és vele a látogatási tilalom, a személyes találkozókat fel kellett függeszteni. A kórházban dolgozó szakemberek – szülésznők, gyerekorvosok, neonatológusok, gyógytornászok, pszichológusok – ekkor kamera elé ültek, és több mint 8 órányi ismeretterjesztő anyagot készítettek, ami felkerült az internetre, és azóta is bárki számára ingyenesen elérhető.

– A szereplés alapvetően nem az ő világuk, mégsem mondta senki, hogy nem vállalja a feladatot – mesél a kollégák hozzáállásáról a kommunikációs vezető. Az első sikeres kisfilmeket követően megnézték, mely más területeken tudnának hasonló segítséget nyújtani. A kórházban működik a Budai Meddőségi Centrum, így a meddőségi kezelés előtt álló pároknak is indult online felkészítő tanfolyam. A leggyakoribb gyerekbetegségek témakörét is feldolgozták, hiszen ha beteg a gyerek, sok szülő elbizonytalanodik, hogy a tünetekkel mikor, milyen szakorvoshoz forduljanak. Egy videóban az orvosok röviden, de hitelesen ismertetik a legfontosabb tudnivalókat, és máris könnyebb dönteni.

A babalesprogram lényege, hogy az inkubátorokra kis kamerákat helyeznek el, melyek képei az interneten keresztül elérhetők az otthon lévő családtagok számára. Különösen fontos volt ez a járvány időszakában. Mivel a koraszülöttek akár több hetet, hónapot is a kórházban töltenek, a hozzátartozók nem látogathatták őket, ám a kamerán keresztül nyomon követhették a fejlődésüket. Egy másik fontos előadásuk a szülés körüli pszichés problémákat dolgozza fel, hiszen ez a téma sajnos még mindig tabunak számít, keveset beszélünk róla.

Életet menthet az óvodás

Magyarországon dr. Folyovich András, az Új Szent János Kórház Stroke Centrumának vezető főorvosa honosította meg a Stroke Ovi Programot, amely felkészíti az óvodásokat a stroke első jeleinek felismerésére. Online formában az ország bármelyik óvodája csatlakozhat az előadáshoz, amit Folyovich doktor a saját irodájában tart. A gyerekeknek játékos formában mutatják be a stroke tüneteit, hogy adott esetben a rájuk vigyázó nagymama, nagypapa számára segítséget hívhassanak. A gondolat onnan származik, hogy a stroke éppen a nagyszülők életkorában a leggyakoribb, és sok esetben nincs, aki mentőt hívjon. Az Országos Mentőszolgálat a szakmai érdeklődésen túl azért is bekapcsolódott a munkába, mert ma már rendelkezésre áll a szolgálat okostelefonra készített életmentő applikációja is.

A betegeken túl a kollégák irányában is kiterjesztik a családbarát szemléletet. A beosztások tervezésekor igyekeznek tekintettel lenni a kisgyermekes dolgozókra, és biztosítják a részmunkaidő lehetőségét is, ha az segítség a kismamának vagy a fiatal szülőknek. A létszámhiány persze a János kórházat is sújtja, de a betegségek, váratlan események bekövetkeztekor mindenképpen megoldják a helyettesítéseket. Az intézményben szociális team is működik, amely a családosok felmerülő problémáira kínál segítséget.

– Az idén is pályázunk, arra törekszünk, hogy minél több osztályunk legyen családbarát – tájékoztat a további terveikről Sebők-Tóth Kata. – A díj valamennyi munkatársunk számára komoly elismerést és további motivációt jelent, fontos visszajelzése annak, hogy jó irányba haladunk. Olyan visszaigazolás, amely nem az anyagi ráfordításokat, hanem kollégáinknak a mindennapi feladatokon túlmenően a betegekért és egymásért vállalt erőfeszítéseit értékeli.

Ezek is érdekelhetnek