Csecsemőkre veszélyes az új vírus

Újabb, légúti megbetegedést okozó vírus terjed a kisbabák körében. Az elmúlt hónapokban nyolc-tízszeresére nőtt a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermek­gyógyászati Klinikáján kezelt kicsik száma, és egyelőre nincs a fertőzésre célzott terápia vagy gyógyszer.

Család-otthonHabik Erzsébet2021. 12. 21. kedd2021. 12. 21.

Kép: Baby boy having it's heartbeat checked by doctor pediatrist, Fotó: Shutterstock

Baby,Boy,Having,It's,Heartbeat,Checked,By,Doctor,Pediatrist
Baby boy having it's heartbeat checked by doctor pediatrist
Fotó: Shutterstock

A hirtelen egészségromlást a gyermekek esetében nem a koronavírus, hanem egy másik, felső légúti betegségekért felelős kórokozó, a légúti óriássejtes vírus (RSV, azaz respiratory syncytial virus) okozta. Az RSV régóta is­­mert, nagyon virulens kórokozó, mely cseppfertőzéssel terjed, de évtizedek óta nem idézett elő ekkora járványt, mint az idén – adta hírül a Semmelweis.hu.

Elsősorban a kora- és újszülöttekre, valamint a csecsemőkre jelent veszélyt, esetükben nagyobb eséllyel alakul ki a kislégutak súlyos gyulladása, vagy akár tüdőgyulladás is, amely akadályozza az oxigénfelvételt. A korábbi évtizedektől eltérően, ebben az esztendőben 6 éves korig találkoztak a klinika orvosai kórházi kezelést igénylő esetekkel. Az RSV-fertőzés szezonja a késő őszi, még inkább a téli hónapokra esik, most azonban már október elejétől nagy létszámú betegforgalmat tapasztaltak. A kórokozó gyors terjedésének kedvez a lappangási időszak, amely az első tünetek megjelenéséig átlagosan 4-5 napig tart – derül ki Szabó Attila, a Klinikai Központ gyermekgyógyász elnöke beszámolójából.

A betegség óvodás- és iskoláskorban, nagyobb gyermekeknél vagy a felnőttek esetében általában nem okoz súlyos problémát, jellemzően orrfolyás, hőemelkedés, étvágytalanság (egyszerű nátha) képében jelentkezik náluk, ezért ők elsősorban a vírus terjesztése szempontjából jelentenek magas kockázatot.

Figyelmeztető tünetek

A felső légúti tünetekkel azonnal orvoshoz kell fordulni, ha szapora légzést, zihálást, rohamokban jelentkező, csillapíthatatlan köhögést észlelünk a kisgyerekeknél. A kora- vagy újszülöttek esetében a táplálási nehezítettség is fontos figyelmeztető jel lehet a kiszáradás veszélye miatt. Kórházi ápolást azok a gyermekek igényelnek, akiknél kialakult a kislégutak súlyos gyulladása, és oxigénterápiára vagy a kiszáradás miatt infúziós kezelésre, esetleg megfigyelésre szorulnak.

A gyermekorvos felhívja a figyelmet, hogy jelenleg nincs a vírus által okozott fertőzésre célzott terápia vagy gyógyszer, ezért a megelőzésre különös hangsúlyt kell fektetni, melynek eszköze a Covid–19-járvány során már megszokottá vált: gyakori kézmosás, maszkhasználat, felületfertőtlenítés, szociális távolságtartás. Az RSV szilárd felületeken (például ajtókilincs, telefon) körülbelül 7-8 órán át marad fertőzőképes.

A fertőzés megelőzésére hagyományos védőoltás sincs, de a legmagasabb kockázati csoportba tartozó gyermekek (2 éves kor alatt) jogosultak úgynevezett passzív immunizációra, ami az ellenanyag izomba történő beadását jelenti. Ez is csupán rövid távú védettséget ad. A fertőzés beazonosítására létezik gyorsteszt, illetve a koronavírus-járvány alatt megismert gyermekkori PCR-vizsgálat hozhat biztos eredményt – mondja az elnök. A pozitív teszt ebben az esetben nem jár sem karanténkötelezettséggel, sem automatikus kórházi felvétellel.

Ezek is érdekelhetnek