Derelye a legény ereje

ESÉLY VAN RÁ, hogy hungarikum lesz a csernelyi derelye – a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktárba már bekerült e gasztronómiai különlegesség. A főként palóc területeken ismert ételt a Csernelyi Derelyések Hagyományőrző Egyesülete teszi egyre ismertebbé, az idén rendezték meg a hatodik fesztiváljukat.

Család-otthonKovács István2018. 10. 11. csütörtök2018. 10. 11.
Derelye a legény ereje

Az édesszájúak csak a szilvalekváros, porcukorral bőven meghintett derelyét tudják elképzelni, hiszen számukra a sós változat idegen. Míg az előbbit áruházak sora árulja fagyasztott formában, a másik fajtát csak Észak-Magyarország borsodi falvaiban, ott is elsősorban a barkó népcsoport tagjai ismerik. Ezért jutott eszébe Csorba Istvánné Erzsikének hat évvel ezelőtt, hogy népszerűsíteni kellene ezt a több száz éves ételt. Az I. Csernelyi Derelyefesztivált 2013-ban rendezték meg. Az alkalomra kialakított látványkonyhában szorgos asszonykezek készítették – déd- és ükanyáiktól megörökölt recept alapján – a krumplitöltelékes túrós derelyét. Az 1800-as évek elején már ismerték, a falun élőknek minden alapanyaguk adott volt hozzá. A liszt, a burgonya, a sertészsír, a tej, a tojás minden családnál megtermett, csak sót kellett beszerezni a derelyéhez. Csorbáné Erzsike el - mondta a receptet is. A lisztet tojással, vízzel és kevés sóval tésztává gyúrják és kinyújtják. Közben burgonyát főznek, amiből tej hozzáadásával püré készül, ezt csomókban rakják a tészta felére, a másikat pedig ráhajtják. Ujjaikkal csíkokban összenyomogatják, majd derelyevágóval szögletes formára darabolják. Ezután kerül forrásban lévő vízbe, majd onnan a tányérra, ahol zsírral, túróval hintik meg a tetejét.

Erzsike azonban továbbment. A  termékre HÍR (HagyományokÍzek-Régiók) védjegyet nyertek, aztán felvették a helyi, majd a megyei értéktárba, s folyamatban van az országos értéktárba kerülése is. További terve a hungarikumok listájára bejegyzés, ami egyben védettséget is jelentene. Aztán szeretnék a készítményüket uniós oltalom alá helyeztetni. Ez utóbbi jól jönne a gyártáshoz, hiszen három beadott pályázatuk sikeres elbírálása után Derelyeházat és – Csernely múltjára tekintettel – bányászati bemutatót alakítanának ki. A kis üzemben készült ételkülönlegességet aztán fagyasztott formában értékesítenék, így eljuthatna az ország minden tájára. Csorba Istvánné azonban a legjobban annak örül, hogy a bükkhegyháti község megélénkült: a derelye összehozta a rokonokat, barátokat, ismerősöket, jó közösség alakult ki. Sorra kapják a felkéréseket, alig akad üres hely a naptárukban, amikor a hétvégén ne utaznának valamelyik településre.

Munkájukat számos elismerés övezi. Az EOQ Magyar Nemzeti Közhasznú Egyesülettől kitüntetést kaptak, elnyerték a megyei közgyűlés értékdíját, a Földművelésügyi Minisztérium Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért elismerését és a miniszter dicsérő oklevelét. Az OMÉK, Szilvásvárad, Jósvafő rendezvényein ugyanúgy jelen vannak, mint a megyenapokon és a kistérségi falunapokon.

Az idén is nagy volt a sürgésforgás Csernelyben a községháza előtt a VI. Derelyefesztiválon, ahol az arnóti lakodalmas kaláccsal, a cigándi apró bélessel, illetve az emődi tehéntánccal is megismerkedtek a látogatók. A jövő évi eseményre meghívják a faluból elszármazottakat is, hogy felfedezhessék dédanyáik derelyéjét, ezt a csodás étket, melynek egyesek a „férfierőt” növelő hatást is tulajdonítanak – mondta befejezésül Csorba Istvánné, az egyesület elnöke.

A SZERZŐ FELVÉTELE

 

Ezek is érdekelhetnek