Március 1-jével valamennyi korábbi önkormányzati támogatási és segélyezési forma (lakásfenntartási támogatás, helyi segély) megszűnt, és egységesen a települési támogatás nevet kapta. Azóta az önkormányzatok szabadon dönthetnek arról, milyen élethelyzetekre adnak támogatást.

Eltörölt támogatások - Mégis indokolt az aggodalom

A szociális törvényben előírták az önkormányzatoknak, hogy márciustól a helyi rendeletükben kötelesek a krízissegély lehetőségét biztosítani rendkívüli települési támogatás elnevezéssel.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábban arról tájékoztatta a penzcentrum.hu-t, nem kell attól tartani, hogy ellátás nélkül maradnak a rászorulók, mert azok az önkormányzatok, amelyeknél nem áll rendelkezésre a szükséges támogatási összeg, központi költségvetési forráshoz jutnak.

A Habitat for Humanity Magyarország (a habitat jelentése élettér, lakótér) szerint az eddig elfogadott rendeletek jellemzően alacsonyabb összegű támogatást biztosítanak, amelyet kevesebben kaphatnak. Egyes önkormányzatok pedig csak a fűtési szezon idejére, mások pedig egyáltalán nem biztosítanak lakásfenntartási támogatást.

Az is aggodalomra ad okot, hogy sok településen a jogosultsági feltételek lehetővé teszik, hogy szubjektív tényezők befolyásolják a támogatások odaítélését. Mint mondják, könnyen előfordulhat, hogy egyes településeken a polgármester ezentúl saját hatáskörben dönthet a támogatásról, míg máshol az udvar és a lakás rendezettségéhez vagy akár a mellékhelyiség tisztaságához köthetik a lakásfenntartási támogatás folyósítását.

Friss cikkek

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
Liliomkirálynő a homokon
2022.08.12.
Csinos, kényelmes, öko
Bányasirató Oszlopon
Eső helyett választóvizet hoz az év
Rejtélyes halálesetek – Imre hercegtől Zrínyi Miklósig
Minőségi térkő a kert díszítéséhez
2022.08.05.
Masszírozott vályogfalak
Aranyló balfedezet, avagy Zakariás József emlékezete
2022.07.29.
Mire érdemes 2022-ben figyelni hitelfelvétel közben?
Az ön földje az ön jövője
A zene összetartó ereje
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.