Feltűnő feledékenység

Az időskor rettegett betegsége az Alzheimer-kór, ám nem mindig a szellemi leépülés az oka annak, ha elfelejtjük, miért léptünk be a spájzba vagy hová tettük le a kulcsunkat.

Család-otthonHabik Erzsébet2021. 08. 30. hétfő2021. 08. 30.
Feltűnő feledékenység

Ha csak időnként szembesülünk a „nem jut eszembe” effektussal, nincs ok aggodalomra, ám ha feltűnően feledékennyé válunk, akkor érdemes orvoshoz fordulni, mert betegség is állhat a háttérben, így érszűkület, daganat, vese- vagy májprobléma, vitamin (például B6, B12) hiánya, gyógyszermellékhatás vagy akár stresszes időszak is.

Gyakran pedig pajzsmirigy-alulműködés (hy­pothyreosis) okozza a panaszt – mondja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

A pajzsmirigy által termelt hormonok az egész test működésére hatást gyakorolnak, így az agyi funkciókra, a memóriára is. Amennyiben valamilyen oknál fogva túl kevés T3, T4 hormon termelődik, az anyagcsere lelassul, ami negatívan befolyásolja az agyműködést is.

Mivel a normál agyműködéshez sok energiára van szükség, a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedők ezért panaszkodnak gyakran feledékenységre és koncentrációs zavarokra – magyarázza a szakember.

Figyelmeztető tünetek: gyengeség és fáradékonyság – idegesség, ingerlékenység vagy álmatlanság – koncentrálóképesség csökkenése - hangulat-ingadozások – bőrszárazság – hajhullás – testsúlynövekedés megfelelő táplálkozás vagy elegendő testmozgás mellett is – székrekedés - alacsony pulzus – hideg végtagok – nemi funkciók felborulása (pl. menstruációs probléma, a nemi vágy csökkenése) – vetélés. Mivel a tünetek önmagukban is gyakran jelentkeznek, egy-egy közülük még nem igazolja a betegséget. Gyanú esetén endokrinológus szakorvoshoz kell fordulni a diagnózis felállítása érdekében.

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei egyénenként eltérő időben és súlyossággal jelentkezhetnek. A be­tegség diagnosztizálása a hormonszintek vérből való meghatározásával történik, amikor is az agyalapi mirigy által termelt TSH, illetve a pajzsmirigyhormonok (fT3 és fT4) szintjét mérik.

Pajzsmirigy-alulműködésre a magas TSH-, alacsony fT3- és fT4-szint utal, de arra mindenképpen figyelni kell, hogy a TSH-érték egyénenként (életkor szerint), sőt vizsgálatonként (nap- és évszakonként) is eltéréseket mutathat, ráadásul az ak­tuális értéket számos gyógyszer is befolyásolja. Éppen ezért általában ultrahangvizsgálatra is sor kerül.

A betegség gyógyszeres terápiával kezelhető, ezáltal a hormonszint normalizálódik, az anyagcsere felgyorsul, és az agyi funkciók is kielégítőbbé válnak.