Fogínygyulladás

A fogíny gyulladása szinte mindig összefügg a rosszul végzett, elégtelen szájhigiéniával. A rossz fogmosás, illetve a helytelen fogselyemhasználat következtében az íny vonalában lepedék rakódik le.

Család-otthonDr. Szirmák Eszter2010. 06. 11. péntek2010. 06. 11.
Fogínygyulladás

Gyermekeknél a fogszabályozó készülékek körül keletkezik gyakran felrakódás az elnagyoltan végzett fogmosás hatására. Ha a lepedék 72 óránál tovább marad a fog felszínén, fogkő alakul ki belőle. A gyulladás súlyosbodásában szerepe lehet a terhességnek, a fogamzásgátló hormonkezelésnek, a pubertáskornak. A fogíny gyulladását, előzetes burjánzását egyes gyógyszerek is kiválthatják. A legismertebb a magasvérnyomás-betegség miatt adott kalcium-csatornablokkolók csoportja.
Ronthatja az íny állapotát vírus vagy gombás fertőzés, de a klimax körüli hormonális változás is. Az esetleges kiváltó ok kezelése mellett döntő fontosságú a megfelelő és rendszeres fogápolás. Nem elég a fogakat fogkefével megdörzsölni, fontos, hogy a kézmozdulat legyen körkörös, függőleges és vízszintes is. A fogközöket alaposan meg kell tisztítani, eszközként ehhez használhatunk fogselymet és szájzuhanyt egyaránt. Bár a szájzuhany nem olcsó, de ennek segítségével lehet a leghatásosabban kimosni a fogközök közé szorult ételmaradékot. A megfelelő szájápolással nemcsak a gyulladás, hanem a szájüreg kellemetlen illata is elkerülhető.

 

Ezek is érdekelhetnek