Gyors és célszerű házi megoldások

Néhány jól ismert és olcsó szerrel visszavarázsolhatjuk háztartásunk tisztaságát, lett légyen szó a konyhában, vagy a bútorokon, ruhákon esett foltokról.

Család-otthonBudai Horváth József2019. 12. 01. vasárnap2019. 12. 01.
Gyors és célszerű házi megoldások

Konyhánk számos alkotórésze készül rozsdamentes acélból, melyekről a vízfoltok eltávolítása állandó feladat. Érdemes az ecetes törlőrongyot vagy szivacsot bevetnünk, ezek segítségével a vízköves lerakódások is könnyen eltávolíthatók.

Több piszok esetén dörgöljük be ecetes vízzel a mosogatót, majd bő negyedóra elteltével mossuk le a felületekről, így az eredeti csillogás hamar visszaállítható. A tűzhely és a páraelszívó kosza, valamint a rozsda ellen a szódabikarbóna a megfelelő ellenszer. Két evőkanálnyit oldjunk fel fél pohár vízben, az elegyet szivaccsal kenjük fel a megtisztítandó felületekre, majd némi várakozás után öblítsük le vízzel.

Egy-egy evőkanál ecet és szódabikarbóna félliteres vizes oldata az erősen elszennyeződött sütővel is jól elbánik. A sűrű elegyet bekenés után háromnegyed óráig hagyjuk dolgozni, utána puha ronggyal távolítsuk el.

A foltokkal szinte mindenkinek meggyűlik a baja. Tisztítás előtt áztassuk be akár fél óráig is a felületet, majd dörzsöljük meg folttisztító szappannal, és a folt jó eséllyel eltűnik. A különféle foltokra más és más praktikákat ajánlunk.

A gyümölcsfoltot forrázzuk le, a kényes anyagokat ecettel vagy citromlével kezeljük, míg friss galiba esetén a hideg tejbe áztatás is segíthet. A zsírfoltok ellen elsősorban is (nem meglepő módon) a zsíroldó mosogatószer a megfelelő ellenfél, de forró vizes belocsolás után a szódabikarbóna is megteszi hatását.

A kakaó és a csoki nyomát forró tejbe áztatással, sós vízzel, vagy citromsav és timsó oldatával tüntethetjük el. Gyakori bajkeverő a kávé is, a foltját mielőbb hideg vizes-mosószeres (szappanos) dörgöléssel kezeljük; a már beszáradtakat pedig áztassuk be negyedórára tömény glicerinbe, aztán meleg vízzel többször is öblítsük át.

A teafolt ellen a kevéske sör a legjobb oldószer, de a citromlé is megteszi. A vörösbor nyomát tejes vagy -savós áztatással, illetve sós dörzsöléssel adhatjuk át a múltnak; míg a fehérborosra hideg szódavizes öblítéssel válaszoljunk.

A szemüvegtisztításra is van jó házi megoldás.

Tiszta szemüveg A koszos (ujjlenyomat, pára, gőz) szemüvegnél a ruhával, papír zsebkendővel való maszatolás többnyire csak fokozza a bajt, sőt karcolások is keletkezhetnek a lencséken. Egy csepp meleg víz és némi oldószer viszont segíthet, aztán leöblítés után a pamutból vagy mikroszálból készült törlőkendő következik. A többször is használt kendőt szövetlágyítóval kíméletesen öblítsük át, hetente mossuk ki. Megéri a fáradozást!

A fű kemény ellenfél, de több minden is szembeszáll vele: citromos, alkoholos, fehér fogkrémes, aludttejes bedörzsölés vagy áztatás, s végül a gépi mosás segít. A mindig makacs rozsdafoltra a sózott citromlé (1 evőkanál só és 1 pohár citromlé) való, beáztatással, puha kendős átdörzsöléssel, végül mosószeres mosással munkálkodva. Ha ez sem segít, borkősavas áztatással, majd vasalással, s végül meleg vizes mosással próbálkozzunk.

A penészfoltnak a sós-szappanos bekenés, majd a napon történő szárítás az ellenszere. A sebek nyomán keletkező vérfoltot hideg vízzel dörzsöljük, majd mossuk ki. Ha ez kevés, 1 liter langyos víz és 3 evőkanál szalmiákszesz oldata segíthet: áztatás után jöhet a dörgölés, majd a mosás. Van, aki a reszelt nyers burgonya levére esküszik.

A gyerekszoba veszedelme a szőnyegbe taposott rágógumi, amire a jégkockás dörzsölés ajánlott. A tintafoltokat langyos tejjel, hideg vízzel, citromlével, alkohollal dolgozhatjuk meg.