Ha törik, ha szakad

Darabokra törted a szívem – énekli Demjén Ferenc a klasszikussá vált slágerben, és tévedés azt gondolni, hogy a zeneszövegben megfogalmazott panasz költői túlzás. A meg­törtszív-szindróma, tudományos nevén a ta­­kotsubo cardiomyopathia létező betegség.

Család-otthonHabik Erzsébet2021. 09. 18. szombat2021. 09. 18.

Kép: Young couple break up at the sea deck. Girl crying and walk away from man in concept love hurts,hard relationship,sad love story,when love is ended. Broken heart syndrome. How to fix a broken heart., Fotó: Shutterstock

Young,Couple,Break,Up,At,The,Sea,Deck.,Girl,Crying
Young couple break up at the sea deck. Girl crying and walk away from man in concept love hurts,hard relationship,sad love story,when love is ended. Broken heart syndrome. How to fix a broken heart.
Fotó: Shutterstock

A szívrohamhoz hasonlatos jelenséget először Japánban írták le 1990-ben, nevét pedig a polipok elfogására használatos lyukas edényről, a takotsubóról kapta, mivel a röntgenvizsgálaton általában erre az edényre hasonlít a betegek szíve. A takotsubo car­dio­myopathia az esetek többségében nőknél jelentkezik, az érintettek mellkasi fájdalomra, nehézlégzésre, félelemérzésre, verítékezésre panaszkodnak.

A megtörtszív-szindróma valójában a szív bal kamrájának a meggyengülése, ami miatt jelentősen csökken a pumpafunkciója is. Többnyire valamilyen erős érzelmi vagy fizikai hatás következtében fordul elő, mint például egy szeretett személy halála, súlyos baleset, váratlan betegség, felkavaró életesemény (munka elvesztése, nyilvános szereplés), de akár váratlan, erős örömérzet – például lottónyeremény – miatt is kialakulhat, és egyesek számára végzetes is lehet ez az állapot – hívja fel a figyelmet dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa.

A szindróma kialakulásának okát még keresik a tudósok, de valószínűleg a stresszhormonok lehetnek olyan hatással a szívizomsejtekre és a koszorúerekre, ami megakadályozza a bal kamra hatékony működését. Úgy vélik, a menopauzán átesett nők a csökkenő ösztrogéntermelődés miatt sérülékenyebbek e tekintetben.

– A takotsubo cardiomyopathia tünetei azért is ijesztőek, mert megegyeznek a szívinfarktuséval, ráadásul az EKG is hasonló eltéréseket mutathat a két esemény kivizsgálásakor. Éppen ezért egyéb vizsgálatok – szívultrahang, érfestés, labor – is szükségesek lehetnek ahhoz, hogy pontosan fel lehessen állítani a diagnózist. Amennyiben az infarktus kizárható, a következő lépés a szív MR-vizsgálata, amely a jellemző elváltozást mutatja – magyarázza a kardiológus.

A megtört szívre egyelőre nincs egységesen ajánlott kezelés, általában a szívelégtelenségben használatos gyógyszereket kapja a beteg. A kivizsgálás és a kezelés nemcsak a páciens megnyugtatása miatt fontos, hanem azért is, mert az esetek csaknem ötödében valóban szívelégtelenség alakulhat ki. A gyógyszeres kezelésen túl a pszichés támogatás is sokat segíthet.

Habár az „összetört szív” nem szakad meg valójában, de a vele járó tünetek fájdalmasak és veszélyesek. S ahogyan a dal is mondja: jönnie kell valakinek, hogy megragassza…