Hajlamos a halogatásra? Képtelen lazítani? Soroljuk a felnőttkori figyelemzavar jeleit

Túlfűtött álmodozók - Sorra-rendre elhagyja a kulcsait? Halogatja a teendőket, vagy csak sosem végez velük kellő időre? Képtelen nyugton maradni, pihenés közben is azon jár az esze, hogy csinálni kellene valamit? Ezek a tulajdonságok főként a figyelemzavaros felnőtteket jellemzik, esetleg mindezt súlyosbítva ingerlékenységgel, rendetlenséggel, elhanyagoltsággal, rendszeres és zavaró késésekkel.

Család-otthonLengyel Gabriella2015. 05. 27. szerda2015. 05. 27.

Kép: Siklóernyő ernyő extrém sport repül, Fotó: © Üveges Zsolt

Hajlamos a halogatásra? Képtelen lazítani? Soroljuk a felnőttkori figyelemzavar jeleit
Siklóernyő ernyő extrém sport repül
Fotó: © Üveges Zsolt

Egyszerűen nem képesek úgy összpontosítani a dolgaikra, mint az egészségesek. A figyelemzavar gyerekként kezdődik, általában nagycsoportos vagy kisiskolás korban derül ki. Az okát ma sem tudjuk pontosan, lehet örökletes hajlam, vagy a magzati korban, esetleg a születéskor elszenvedett trauma, de beszélnek a tudósok környezeti ártalmakról is. Tanulási zavarokkal küzdenek a gyerekek, szenvednek az iskolában, de a tünetek nem múlnak el az iskolaévek végeztével sem. A szétszórt, figyelmetlen és barátságtalan, esetenként agresszív munkavállaló nem lesz a munkaadók kedvence. Kutatók szerint ennek komoly következményei is lehetnek, ugyanis a figyelemzavarban szenvedők általában kevesebbet keresnek, könnyebben szenvednek balesetet, gyakrabban fordul elő náluk nem tervezett terhesség, és szenvedélybeteggé is válhatnak. A fiatalabb felnőttek szívesen űznek veszélyes sportokat, szerencsejátékokat, szeretik a szélsőséges kalandokat. 

A csökkent figyelem sokszor túlzott aktivitással is párosul, a figyelemzavaros ezer dologba belefog, de mindig az újabb érdekli, így semminek nem ér a végére. Beszélgetni sem könnyű velük, mert csaponganak a témák között, s a legszívesebben arról társalognak, ami őket érdekli. A tünetek egészen enyhék és szélsőségesen erőteljesek is lehetnek. 

A mai, elektronikus kütyüket használó korban a figyelem könnyen elvész a ránk zúduló információözönben lavírozva, de ha ez már az életminőséget rontja, ha napi szintű akadályokat okoz a párkapcsolatban vagy a munkában, akkor érdemes szakemberhez fordulni.

Ezek is érdekelhetnek