Hatványozni jó!

HA VALAMIT nem lehet humorosan tanítani, az a matek – gondolná az ember, amíg rá nem talál a mateking.hu honlapra. Ez a világon egyedülálló magyar weboldal az összes középiskolai és egyetemi tananyagot felöleli, s közben a küszöbönálló érettségire is felkészít.

Család-otthonBiczó Henriett2018. 04. 26. csütörtök2018. 04. 26.
Hatványozni jó!

Örök mumus az iskolai tárgyak közt. Családi konfliktusok forrása, különösen, ha szülő-gyerek felállásban történik a korrepetálás. A diákok többsége szemrebbenés nélkül, maró önkritikával fogalmazza meg: nincs mit tenni, hülye vagyok hozzá… Nos, mi másról lenne szó, mint a matematikáról? És akkor jön egy „fura tag”, ahogyan Mosóczi András jellemzi önmagát, s azt mondja: hülye gyerek nincs, csak rossz tanár. A jó tanár önmagában keresi a hibát, ha a diák nem érti meg például az exponenciális egyenletek mibenlétét, és addig strapálja magát, amíg a tanítványa fel nem kiált: hát ez ilyen egyszerű!?

András a vérében hordozza a reáltudományok szeretetét, az édesapja is matematikus, ám ez nem jelenti azt, hogy mindig a szíve csücske lett volna e nemes tantárgy: – Érdekeltek a logikai feladatok, ez a fajta gondolkodás, de a matekot kifejezetten utáltam az általánosban, s eléggé átlagos teljesítményt nyújtottam. A magyarázat egyszerű: nem volt jó a pedagógus. A gimnáziumban aztán fantasztikus matektanár tanított, és azóta nincs megállás. Rendszeresen korrepetáltam az osztálytársaimat, rájöttem, ha humorral közelítünk a száraznak tűnő tárgyhoz, sokkal nyitottabbá, érdeklődőbbé válnak. Az ELTE matematika szakán diplomáztam, rengeteget tanítottam-tanítok, s a mai napig ezt a módszert alkalmazom.

András beszél a világon egyedülálló honlapról, amely középiskolásoknak és egyetemistáknak is segít eligazodni a matematika útvesztőiben. A mateking.hu nyolc évvel ezelőtt született meg. Elszánt fickókból négyfős csapat verődött össze, és nekiálltak a laikusok számára elképzelhetetlen sokaságú feladatnak: 25 egyetem különböző matekanyagait dolgozták fel. Az idén ehhez hozzácsapták a középiskolai matekpéldákat, az érettségire való felkészítéssel kiegészítve. „Mindezt olyan könnyed stílusban, mintha csak a rántotta elkészítéséről lenne szó” – olvasható a felvezetőben. És valóban, könnyen emészthető, világos és vicces stílusban kaphatunk olyan megoldási útmutatókat, amelyek láttán felkiáltunk: jé, ez ilyen egyszerű?! Egy-egy tananyag 80-100 képkockából áll, és kellő részletességgel, apró lépésekben magyarázza el a tudnivalókat. Itt „nincs semmi ördöngösség”, „hatványozni jó”, s megtapasztalható a mámoros érzés, amikor valaki megérti a koordinátageometria szépségeit.

– Öt évig ingyenes volt az oldal, de rengeteg munkánk van benne, állandóan fejlesztjük. A projekt több millió forintnyi éves költségét eleinte saját zsebből fedeztük, ám egy idő után már nem tudtuk finanszírozni. Ezért az egyetemisták félévente 1950 forintot fizetnek az oldal használatáért, a középiskolásoktól ugyanennyit kérünk egy évre. Figyelembe vettük, hogy egy diáknak rengeteg a kiadása, és a tanulás mellett ezek fedezetét nem könnyű megteremteni – mondja Mosóczi András. Meglehetősen humánus szolgáltatás, villan át az agyamon: egyetlen magánóra többe kerül, az érettségire való felkészítésről pedig ne is beszéljünk!

Gyorsan híre ment az oldalnak, Andrásék három évvel ezelőtt kezdték fejleszteni az angol nyelvű változatot, és már a német verzió is készül, ez utóbbit egy osztrák partnerrel karöltve csinálják. – Amikor belevágtunk a projektbe, az egyik ismerősöm azt mondta, Magyarországon soha nem térül meg a befektetett munkánk. Jelenleg 80 ezer felhasználónk van, 2015-ben és az azt követő két évben is mi kaptuk az Év Honlapja díjat az e-learning kategóriában. Az élet minket igazolt, a mateking.hu oldalon kívül még egyetlen weblap sem kapott három egymást követő évben fődíjat – meséli Mosóczi András.

Ezek is érdekelhetnek