Hogyan hozzunk létre egy költségvetést lakásfelújítás előtt?

Hirdetés – Több okból dönthetünk lakásfelújítás mellett. Ragaszkodunk az eddigi lakhelyünkhöz, viszont korszerűsíteni szeretnénk azt? Új, modern dizájnra vágyunk? Sokszor pénzügyileg is érdemesebb a lakásfelújítást választani, azonban ez még nem jelenti azt, hogy a munkálatokat olcsón megússzuk.

Család-otthon2020. 07. 01. szerda2020. 07. 01.

Kép: Happy couple planning their budget, Fotó: Anna Bizon

Happy couple planning their budget
Happy couple planning their budget
Fotó: Anna Bizon

Mindenképpen egy hosszabb folyamatról beszélünk, ami sok tervezést és előmunkálatot igényel. Tudnunk kell, hogy nagyjából mekkora végösszegre számíthatunk. Fontos, hogy ne csak a berendezések árát tartsuk szem előtt, ugyanis a munkabér néha ugyanakkora nagyságú költséget jelent.

Lakásfelújításra hitelt is lehetne igényelni, azonban előnyösebb, ha a munkálatokat önerőből valósítjuk meg. Így nem kötelezzük el magunkat, és a felújított lakást mindenféle következmény nélkül élvezni tudjuk.

Na de mi kell ahhoz, hogy ezt a pénzt össze tudjuk gyűjteni? Milyen áldozatokat kell meghoznunk? Lakásfelújítás előtt fontos a költségvetés készítése.

Fontossági sorrend

Általában azért döntünk felújítás mellett, mert elégedetlenek vagyunk a jelenlegi lakásunkkal. Készítsünk listát minden olyan dologról, amelyet a felújítás során meg szeretnénk valósítani, majd rendezzük őket fontossági sorrendbe. A sorrend segíteni fog a finanszírozásban, és azt is megtudjuk, hogy min kell a legsürgősebben változtatni.

Ár – érték arány

A lakásfelújítás nem minden esetben éri meg. Tartsuk szem előtt a végeredményt, és döntsük el, hogy mennyire érné meg a projekt. Ne költsünk a szükségesnél többet, főleg akkor, ha a lakást nem lehetne drágábban eladni. Mindenképpen gondoljuk arra, hogy egyes változtatások nem növelnek a lakás árán, csupán a saját igényeink szerint fontosak.

Finanszírozás

A lakásfelújítás legnehezebb részéről beszélünk: a finanszírozás még akkor is problémát jelenthet, ha amúgy rendelkezünk a megfelelő nagyságú összeggel. Egyrészt számolnunk kell a váratlan kiadásokkal, ugyanis ilyen kiadások mindig előfordulnak. Amennyiben a lakásfelújítást hitelből finanszírozzuk, akkor is el kell gondolkodni a szükségesnél nagyobb összeg felvételén. Ha a váratlan kiadásokkal nem számolunk, akkor a renoválás egy ilyen esetben évekig szünetelhet, így a lakásunk akár félkész állapotban is maradhat.

Érdeklődés

Az érdeklődés mindig segít, amikor az adott témára nincsen teljes rálátásunk és nem rendelkezünk eddigi tapasztalattal. Beszéljünk olyan emberekkel, akik már végeztek hasonló felújításokat, és el tudnak számolni a munkálat folyamatáról. Ide tartozik a becsült költség, az összköltség, és a váratlan kiadások típusa is. Ne féljünk kérdezősködni, ugyanis mindig kaphatunk jó tanácsokat, és tudni fogjuk, hogy mivel kell vigyázni.

Vázlat a kivitelező számára

Készítsünk egy vázlatot a kivitelező számára, ami összefoglalja az igényeinket. Fontos, hogy egy részletes listával szolgáljuk, mennyiség és típus szempontjából is. Egy anyagnál például nem csak a mennyiség, hanem a márka is számít. Amennyiben egy pontos becslést szeretnénk kapni, mindenképpen készítsünk vázlatot, viszont a végeredménynél számoljunk a váratlan költségekkel is.

Érdemes több kivitelezőnél érdeklődni, így még pontosabb és hitelesebb eredményt kapunk.

Megtakarítás

A megtakarítás alapszabályai a lakásfelújításra is érvényesek. Ahol tudunk, ott érdemes spórolni, emelett tartsuk szem előtt azt is, hogy nem feltétlenül kell mindent kifizetni. A munkabér valóban elég sok pénzt elvesz, azonban ha valamit meg tudunk saját magunk oldani, akkor ne fizessünk érte. Egy szoba kifestése, vagy a parkett lerakása magas összegbe kerülhet, arra pedig nem is gondolunk, hogy egy-két segítő kézzel saját magunk is meg tudjuk valósítani.

Az építőanyagokat olcsóbban is be tudjuk szerezni, ha megvárjuk a leárazásokat, vagy raktárokból vásároljuk őket. Egy kis kreativitással rengeteg pénzt spórolhatunk.

Összefoglaló

Mint látjuk, a lakásfelújítás minden esetben előkészületekkel és hosszas tervezéssel jár. Ennek a tudatában használjuk ki az időt, és készítsünk minél részletesebb tervet, ugyanis a kellemetlenségeket csak így tudjuk elkerülni. Egy dolgot érdemes észben tartani: ha akarjuk, akkor könnyen csökkenhetünk a költségeken!

 

Ezek is érdekelhetnek