Idén is tevékeny a Szaloncukor Angyal

Míg a karácsonyra készülődve legtöbben töprengünk, hogy a marcipánost, a mogyorósat vagy a zseléset tegyük-e a kosarunkba, sok családban sem szaloncukor, sem ajándék nem kerül a fa alá. A Szaloncukor Angyal kezdeményezés idén már negyedízben igyekszik szebbé tenni a nélkülözők számára az ünnepet.

Család-otthonHabik Erzsébet2019. 12. 02. hétfő2019. 12. 02.
Idén is tevékeny a Szaloncukor Angyal

Az ország hátrányos helyzetű megyéiben élő családoknak naponta problémák sokaságával kell szembenézniük, gyakran étel sem jut az asztalra. A gyerekeik számára pedig csak álom a boldog karácsony, a díszes fenyő, az ünnepi vacsora, az ajándék.

A Karácsonyi Angyal azonban őket is meglátogatja, ha segítünk neki – ígérik a Magyar Vöröskereszt munkatársai, akik a Lector fordítóirodával közösen indították el a Karácsonyi Szaloncukor Angyal programot, hogy mindnyájunk közös összefogásával immár negyedszer tehessük szebbé azon gyerekek karácsonyát, akik egy kis édességnek is örülni tudnak.

Az összegyűlt forintjainkból a Magyar Vöröskereszt szaloncukrot vásárol, és az önkéntesei segítségével az ünnep előtt eljuttatja a rászorulókhoz.

– Első körben azokhoz a családokhoz visszük el az édességet, akik részt vesznek a Gyermekszáj étkeztetési programunkban. Tízéves múltra tekint vissza ez a kezdeményezés, amellyel szeretnénk elérni, hogy ne legyen éhes gyerekszáj az országban.

A leghátrányosabb helyzetű térségekben, illetve településeken élő legszegényebb családnak szállítunk kenyeret és tejet, hetente kétszer, egész évben – mondta lapunknak Nagy Gábor, a Magyar Vöröskereszt főigazgató-helyettese.

– Ha sikerül megszólítani az embereket és sok adomány gyűlik össze, akkor több szaloncukrot tudunk vásárolni, és máshova is jut majd belőle, például a Családok Átmeneti Otthonaiba, amiből tízet üzemeltetünk országszerte. Karácsony közeledtével megszaporodik a Vöröskereszthez érkező segélykérő levelek száma is, próbáljuk a kéréseket kielégíteni, a rászorulóknak segíteni.

A gyűjtés november 4-én indult és december 8-ig tart, ezt követően vásárolják meg a szaloncukrot és juttatják el az ország minden részébe az adományt. Egyelőre még keresik azt a szaloncukorgyártót, amelyik társulna a kezdeményezéshez, s nem piaci áron adná az édességet, hiszen ez azt jelentené, hogy a befolyó összegből többet vásárolhatnának.

– Érthető módon ilyenkor minden gyártó elsősorban a kereskedelmi igényeket igyekszik kielégíteni, de én bízom benne, hogy lesz majd, amelyik fontosnak tartja, hogy e karitatív kezdeményezés mellé álljon – fogalmazza meg a kérést Nagy Gábor.

A gyűjtés november 4-én indult és december 8-ig tart, ezt követően vásárolják meg a szaloncukrot és juttatják el az ország minden részébe az adományt. Fotó: Németh András Péter

A Lector fordítóiroda önerőből is támogatja a Szaloncukor Angyalt, amivel az év végéig kiegészíti saját ügyfelei adományait. Újfent csatlakozik a programhoz Pataki Zita televíziós műsorvezető, valamint Sárközi Ákos, a Borkonyha Michelin-csillagos séfje, aki különleges szaloncukorral készül, aminek a titkát az érdeklődők receptvideója segítségével sajátíthatják el.

– Egyetlen gyermek sem nélkülözhet a szeretet ünnepén! A saját családunkon kívül fontos gondolnunk a nehéz helyzetben lévőkre. Ez az adományozás igazán szép gesztus azok számára, akiknek a karácsony már egy szem szaloncukorral is teljesebb lehet – biztat összefogásra Pataki Zita.

A Magyar Vöröskereszt elkülönített számlaszámra várja a magánszemélyek és a cégek adományait. A program az 1359-es adományvonal felhívásával vagy az erre a számra küldött „ADOMANY” szót tartalmazó SMS-sel támogatható.

Minden SMS vagy hívás 250 forint segítséget és mind több szaloncukrot jelent. A szaloncukorangyal.hu weboldalon a számlaszám is elérhető.

Ezek is érdekelhetnek