Igazi babák újraalkotója

A budapesti Tihanyi-Horváth Lilla különös vállalkozásra adta a fejét: a gyerekeknek készült túlsminkelt babákat alakítja át természetes szépségűvé – méghozzá nem is akárhogyan.

Család-otthonBalogh Boglárka2020. 12. 08. kedd2020. 12. 08.

Kép: Tihanyi-Horváth Lilla játékbaba-készítő babaátalakító 2020.10.14 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Igazi babák újraalkotója
Tihanyi-Horváth Lilla játékbaba-készítő babaátalakító 2020.10.14 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Képzőművész szülők gyermekeként az alkotó légkör Lilla egész életét végigkísérte. A zenei általános iskola, majd a gimnázium után a Pető Intézetben tanulta az elfogadást, a gyermekek szeretetét, konduktor lett.

– Évekig dolgoztam kül- és belföldön sérült és egészséges gyermekekkel egyaránt. A Gekko Játszóházban és a Fejlesztőházban is tevékenykedtem, majd megszületett a három gyermekem. Az otthonlét ideje alatt folyamatosan alkottam, előbb babajátékokat, falvédőket varrtam, majd kifejlesztettem egy saját tervezésű babahordozó kiegészítőt, a Lillago hordozótakarót.

Lilla a világhálón találkozott először a babaátalakítás ötletével. Egy ausztrál hölgy kezdte el a túlsminkelt Bratz babákat átváltoztatni, gyermekibb kinézetűvé varázsolni. Látva az elképesztő átalakulást, elhatározta, ő is készít egy ilyen különlegességet a kislányának. Beszerzett egy használt babát, majd nekilátott az új arc megalkotásának.

– Érdekes élmény volt lemosni a gyári festéket: nemcsak a smink tűnt el, hanem az egész felnőttes arc, s felsejlettek egy ártatlan kislány vonásai. Annyira megtetszett a munka, hogy újabb és újabb babákat formáltam át a többi szülő nagy örömére.

Az átalakulás első lépéseként Lilla lefotózza a babákat. Az eredeti sminket körömlakklemosóval feloldja, ezután vízálló festékkel megfesti az arcot. A legtöbbet a saját képzelete alapján készíti, így lesz mindegyik más és más.

– A baba nem csak teljesen új arcot kap, de frizurát is készítek neki. Gyakran összegubancolódott hajjal kerülnek hozzám a játékok, a kifésüléshez a textilöblítő bizonyult a leghatásosabbnak. Előfordul, hogy göndör hajat, frufrut készítek, vagy épp fonást. A miniszoknyát, a tűsarkút is lecserélem, magam varrom a kis ruhákat természetes, puha tapintású anyagokból.

A cipőhöz egy kárpitostól szerzem be a lehullott darabokat. Mikor kész a baba, ismét lefotózom, és összeállítom az előtte-utána képet.

Lilla egy időben úgynevezett képmásbabákat is alkotott, ilyenkor fénykép alapján öntötte babaformába a szülők gyermekét. Sok érdekes kérés érkezett, készített kislány és kisfiú babákat, szeplőset, barna bő­rűt, Down-szindrómást, szemüvegeset. Anyaotthonnak és pszichológusnak is formált babákat, így azok terápiás céllal is alkalmazhatók. Huszár Márta pszichológus szerint a babázásnak ugyanis jelentős a lélektani hatása.

Lilla műhelyében a túlsminkelt babák arcáról lemosott festék helyére kézzel festett „gyermekarc” kerül. Fotó: Németh András Péter

A babák életre kelnek a gyerekek képzeletében, rajtuk keresztül tapasztalnak meg fontos élethelyzeteket, például az orvosi légkört, a veszekedést, az apa-anya szerepjátékot. A babák segítségével dolgozzák fel a már átélt, sokszor szorongást kiváltó élményeket, látott-hallott jeleneteket is. Játék közben a gyerekek egyszerre kommunikálnak önmagukkal és a külvilággal: a babák képviselik saját személyiségük egy-egy részét, például azt, aki fél a kutyától, vagy aki mindig sír, amikor a szülő elmegy az óvodából, ugyanakkor reprezentálják a megoldó felnőttet is, aki bátorít, megvigasztal, segít. A fentiek alapján érthető meg, hogy amit a játék baba arca tükröz, az erőteljesen hat a gyermek érzelmi fejlődésére.

Akár gyermeki, akár felnőttarc néz a babáról, az érzelemkifejezésnek és az érzelmi azonosulásnak a megéléséhez szükséges és fontos a tiszta, jól kódolható és dekódolható arckifejezés. Az életközeli, egyszerű, gyermeki szükségletekre felelő ba­bák nyújtanak megfelelő felületet ehhez a komplex, gyermeklélekben zajló, szépséges folyamathoz, mert ők hasonlítanak a gyermeki világ valóságához; alkalmasak az érzelmek befogadására, megértésére, visszatükrözésére.

Lilla a Rebabákat azoknak ajánlja, akik eddig hiába sétáltak be a játékboltba, nem találtak olyan babát, amilyet kerestek, vagy ha vásároltak is, hiányérzet maradt bennük. Olyanoknak készíti, akik szeretik a természetességet, az igényesen kidolgozott részleteket. Akik hozzá hasonlóan a személyességet, a bájosságot keresik még egy játék babában is, akik nem szívesen adnak kirúzsozott, magas sarkú cipős játékot kislányuknak.

– Az alkotás során ezek a felnőttes babák visszalényegülnek olyan gyermekekké, akik majd játszanak velük. Más értékrendet közvetítenek, olyat, ami kezd eltünedezni a világból: az ártatlanságot, kedvességet, amilyenek a gyermekek is.