Kutyaposta – Jogi alapmű kedvenceink részére

Elkészült Magyarország első állatvédelmi kódexe az állatok világnapja (október 4.) ünnepére.

Család-otthonSzücs Gábor2021. 10. 21. csütörtök2021. 10. 21.

Kép: , Image: 6991690, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, F1 Online, Fotó: Profimedia

Side profile of senior man feeding dog, Corsica, France
, Image: 6991690, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, F1 Online
Fotó: Profimedia

A kódex nemcsak a társállatok, hanem valamennyi állat védelméről is szól, hiszen leszögezi: az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, s minden állategyed egyszeri és megismételhetetlen. Kiemeli, hogy az állatokkal szembeni kegyetlenség és az emberek elleni erőszak szoros összefüggése immár tudományosan igazolt.

A kódexet aláírók többek között vállalják, hogy igyekeznek a tőlük telhető legteljesebb mértékben biztosítani a gondozásukban lévő állatoknak az öt állati szabadságot. Mi is ez az öt szabadság?

Az öt alapvető szabadságjogot (The Five Freedoms) az angol-ír Roger Brambell orvostudós írta le 1965-ben az emberi ellenőrzés alatt álló állatok életminőségének garantálásához.

Az intenzív technológiák szerint tartott haszonállatok jólétéről szóló írás állapította meg első ízben, hogy az állatokat úgy kell tartani, hogy azok képesek legyenek felállni, lefeküdni, megfordulni, tisztogatni magukat és kinyújtani a végtagjaikat.

Ennek hatására állította fel a brit kormány a Haszonállatok Jólétének Tanácsát (Farm Animal Welfare Council – FAWC), amely Brambell megállapításait továbbfejlesztve 1979-ben dolgozta ki a következő öt pontot, amelyek azóta is az állattartás jogi szabályozásának alapját képezik világszerte.

1. Éhség és szomjúság nélküli élet: elegendő friss víz, megfelelő minőségű és mennyiségű élelem biztosítása.

2. Kényelmetlenség nélküli élet: megfelelő környezet (beleértve a bú­vó- és pihenőhelyet) megvalósítása.

3. Fájdalom, sérülés és betegség nélküli élet: sérüléstől és betegségtől való védelem, illetve szükség esetén vizsgálat és orvosi kezelés.

4. Jog a normális életkörülményekhez: elegendő hely, megfelelő tartásrendszer, az azonos fajú állatok társaságának garantálása.

5. Félelem és gyötrelem nélküli élet: a környezet és a bánásmód nem okozhat pszichikai szenvedést.

Ezek a szabadságjogok remélhetően a társállatokat már nem érintik – mondhatnám naivul, ha nem ismerném a jelenlegi helyzetet, a kutyák, macskák olykor elkeserítő tartási körülményeit.

Éppen két hete emlékeztettem a rovat barátait egy 40 évvel ezelőtti, 1981-ben kelt Szabad Föld-es Kutyapostára, melyben az e funkcióban elődömként tevékenykedett Bíró András pályázatot hirdetett az olvasóknak: küldjék el beszámolójukat Így tartom a kutyámat jeligére.

Mindehhez két hete én is csatlakoztam – várom tehát beszámolójukat, hogy kiderüljön: tévedek, és ma már a fenti szabadságjogok minden kutyának, macskának biztosítottak…

Ezek is érdekelhetnek