Keze nyomán virágok nyílnak

A művirágokról legtöbbünknek még mindig a fröccsöntött csokrok jutnak eszébe, melyeket a temetőkapuban árultak évtizedekkel ezelőtt – ám a mesterséges növények készítésének története az antik görög és a római birodalomig nyúlik vissza. Ma már megannyi fajtájával találkozunk, Holló Henrietta például latexből készíti élethű kompozícióit.

Család-otthonBalogh Boglárka2022. 08. 22. hétfő2022. 08. 22.
Keze nyomán virágok nyílnak

Bár a Sárbogárdon élő 27 éves fiatalasszonyt mindig is érdekelték a kreatív ötletek, közgazdász szakon tanult. Többféle munkát is kipróbált az évek folyamán, különösen a fogászati asszisztensi állás állt hozzá közel, de már a rendelőben töltött órák alatt tudta, hogy dekorvirágok készítéséből szeretne megélni.

– A fogászati munka után otthon harisnyavirágokat kezdtem készíteni. Még tinédzser koromban láttam erről videókat, onnan jött az ötlet – emlékszik vissza Heni a kezdetekre. – Már adtam ajándékba a családnak, a barátoknak, de élesben is ki akartam próbálni, van-e igény a munkámra. Így született meg a Heni Virág & Dekoráció. A harisnyavirágozás nagyon sok időmbe és energiámba került, és sajnos a kezeim sem bírták a bíbelődést, egyre többször fájtak az ízületeim. Ekkor jött a felismerés, hogy ez nem mehet így sokáig. Elkezdtem gondolkodni, hogyan tovább, mert a virágozást nem akartam abbahagyni. Egy weboldalon végül rátaláltam a latexorchideákra, nagyon megtetszettek.

Heni korábban külföldről rendelte az alapanyagokat, később aztán Magyarországon belül talált megbízható importőröket, azóta tőlük vásárol. A gumiszerű, élethű virágok készítési folyamata hasonló, mint a harisnyavirágé, annyi különbséggel, hogy a virágszálakat és a leveleket már legyártva veszi.

Sokszor rendelésre dolgozik, gyakran megesik, hogy konkrét elképzeléssel fordulnak hozzá. Fotók: Holló Henrietta

– A kompozícióim szépségének egyik titka a precizitás. A szárakat, szirmokat tetszés szerint vágom, hajlítom, formázom, attól függően, hogy milyen elrendezést készítek. A kibélelt kaspóba vonalzóval és körzővel centiméterre pontosan jelölöm ki a helyet, ahová a virágok és a levelek kerülnek, majd a virágszálakat beszúrom és ragasztópisztollyal rögzítem. Ezután jön a virágtámasz, majd az izlandi zuzmó elhelyezése, közben a megfelelő helyekre beszúrom a leveleket is. Mikor mindez elkészült, elvégzem az utolsó simításokat: a szirmok egyesével való átnézése, letakarítása, a felesleges ragasztómegfolyások eltávolítása elengedhetetlen a tökéletes munkához.

Kedvencei a vízesésszerűen leomló orchideák, a megrendelőinek többsége is ezt a virágfajtát szereti. Bár az alkotások javarészt a fejében születnek meg, képek alapján is kap ihletet. Megfigyeli az élő virágokat, igyekszik követni a legújabb trendeket. Sokszor rendelésre dolgozik, gyakran megesik, hogy konkrét elképzeléssel fordulnak hozzá. Nem tagadja, alkalmanként fejtörést okoz egy-egy alkotás, a japán cseresznyefa bonszaitörzzsel bizonyult a legbonyolultabbnak.

Már az ókorban is használtak csontból, agancsból, fémből készített növényeket dekorációként. A művirágok Európában a XII. században indultak hódító útjukra, amikor olasz kézművesek – főképpen selyemhernyók gubóiból – elkezdték a gyártásukat. Fotó: Holló Henrietta

– A törzs nagy munkát és tervezést igényelt. Noha kapható élethű bonszaitörzs, az ehhez a fához kicsinek bizonyult, így szárhelyettesítők, sok-sok papírtörlő kendő, szigetelőszalag és rengeteg szártakaró segítségével oldottam meg. Előfordult, hogy félre kellett tennem a munkát, inni egy jó kávét, s azon elmélkedni, hogy miért is csinálom – mondja nevetve. – De egy kis önuralommal, derűlátással megvalósult ez is.

Heni szeretne nagyobb otthoni műhelyt kialakítani, a termékfotózáshoz minél jobb eszközöket beszerezni, webshopot nyitni a fejlődés, a könnyebb áttekinthetőség és a vásárlók bizalmának elnyerése érdekében.

Heni szeretne nagyobb otthoni műhelyt kialakítani... Fotó: Holló Henrietta

– A férjemmel a mai napig a bibliai alapelvek szerint igyekszünk vezetni az életünket: a munkát, a magánéletet is becsülettel, szorgalmasan és szeretetben éljük meg. Sokat jelent a vásárlók pozitív visszajelzése, amiért nagyon hálás vagyok. Hiszen a saját öröme mellett a mások boldogságáért dolgozik az ember.