Kockázatos mulasztás

A MELLRÁK UTÁN a nőket érintő második leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség a méhnyakrák. A hazai adatok lesújtóak: háromszor annyi magyar nő hal meg e betegségben, mint az európai uniós átlag. A megelőzés fontosságára figyelmeztet január végén az európai méhnyakrák-megelőzési hét.

Család-otthonHabik Erzsébet2016. 02. 02. kedd2016. 02. 02.

Kép: MODEL RELEASED. Smear test. Practice nurses performing a smear test on a patient. A smear test takes a sample of cells from a patient's cervix (neck of the womb), which are sent to a laboratory for examination. Abnormal cells may indicate cervical disease or cancer. Cervical cancer is usually curable when detected early., Image: 131290601, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Sciencephoto RM, Fotó: Profimedia

Smear test
MODEL RELEASED. Smear test. Practice nurses performing a smear test on a patient. A smear test takes a sample of cells from a patient's cervix (neck of the womb), which are sent to a laboratory for examination. Abnormal cells may indicate cervical disease or cancer. Cervical cancer is usually curable when detected early., Image: 131290601, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Sciencephoto RM
Fotó: Profimedia

Az orvostudomány mai állása szerint a méhnyakrák kialakulásáért a humán papillomavírus (HPV) a felelős. Nehéz megbarátkozni a gondolattal, hogy az aktív szexuális életet élő nők 80 százaléka, a férfiaknak pedig a fele élete során legalább egyszer megfertőződik vele. Szerencsére az esetek többségében ez magától elmúlik, az immunrendszer eltünteti a vírust. Baj abból lehet, ha a HPV hosszú időn keresztül lappang a szervezetben, mert a tartós fertőzés valószínűbbé teszi a sejtek rosszindulatú átalakulását. A méhnyakrákok 95%-át a vírus magas rizikójú törzsei okozzák, azonban ezeknek is 8-10 évre van szükségük ahhoz, hogy a nyomukban kialakuljon valamiféle daganatmegelőző állapot. Amennyiben sikerül időben felismerni ezeket az elváltozásokat, elejét lehet venni a méhnyakrák kialakulásának – tájékoztat dr. Járay Balázs citopatológus, klinikai főorvos.

A betegség szűrővizsgálattal megelőzhető, a méhnyakrák az esetek 20-30 százalékában mégis olyan hölgyeknél alakul ki, akik ilyenolyan rendszerességgel, de részt vesznek citológiai vizsgálaton alapuló szűrésen. Ez azért lehetséges, mert a citológiai vizsgálat érzékenysége nem 100 százalékos, több hibalehetőséget is tartalmaz: például, ha a levett minta nem tartalmazza a daganatos elfajulásnak indult sejteket, akkor azt a laboratórium negatívnak értékeli. A citológiai vizsgálat másik hiányossága, hogy a HPV vírust nem mutatja ki.

Márpedig, ha ez így van, akkor a szűrés módszerén kell változtatni, a citológiai szűrést ki kell egészíteni a HPV-szűréssel is – ismerték fel a nőgyógyászok. Ebből a meggondolásból született meg a MEDSERV+ komplex szűrővizsgálat, mellyel már akkor is nagy biztonsággal kimutatható az onkogén vírus jelenléte, amikor a sejtekben még nem okozott elváltozást.

Abban az esetben, ha a citológiai és a HPVszűrés eredménye is negatív, elmondható, hogy a méhnyakrák kialakulásának a kockázata gyakorlatilag nulla – magyarázza Járay doktor.

Citológiai szűrővizsgálatra kétévente illik elmennie minden 25–65 év közötti nőnek, a kombinált szűrésre, amennyiben a korábbi tesztek nem mutattak elváltozást, elegendő 4-5 évente – figyelmeztet a főorvos. Sajnos az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egyelőre nem támogatja a kombinált módszert, noha a nőgyógyászszakma egyhangúlag szorgalmazza, hogy a továbbiakban ez legyen a méhnyakszűrés protokollja. A vizsgálat így jelenleg csak privát úton elérhető, az ára általában tízezer forint alatt van. (A hpv-mehnyakrak. hu honlapon szerepelnek azok a nőgyógyászok, akik ezt a tesztet használják.)

Méhnyakrákban ma már senkinek sem szabadna meghalnia, hazánkban mégis körülbelül ötszázan veszítik életüket e betegségben évente. A rizikó egyféleképpen csökkenthető – hívják fel a nők figyelmét az orvosok: el kell menni a szűrővizsgálatokra.



2016-tól több mint száz hazai településen 121 védőnő kezdi meg a népegészségügyi célú méhnyakszűrést, februárban pedig tízezer, 25 és 65 év közötti nő kap névre szóló meghívólevelet az ÁNTSZ-től ingyenes szűrővizsgálatra.



ÁRULKODÓ SZÁMOK

1200-1400
új méhnyakrákos nőt diagnosztizálnak évente Magyarországon.

kb. 500
esetben halálos kimenetelű a betegség.

A nők 5 százaléka
vesz részt a szervezett szűrővizsgálatokon.

Ezek is érdekelhetnek