Konyhai szakirodalom a javából

Az vagy, amit megeszel. Lenni jó. Enni szintén jó. Olvasni, tanulni és főzni szintén jó. A gyűjtés szenvedély. Tehát ha tehetjük, halmozzunk fel szakácskönyveket.

Család-otthonHegyi Zoltán2020. 01. 21. kedd2020. 01. 21.

Kép: Az ételek leírása is izgalmas, ugyanakkor a hozzászólások is komoly irodalmi értékűek.

Konyhai szakirodalom a javából
Az ételek leírása is izgalmas, ugyanakkor a hozzászólások is komoly irodalmi értékűek.

Kezdjük az „átdolgozóval”. Röviden csupán, mert sorozatunk következő részében hosszan elidőzünk majd vele és A bűvös szakács című csodálatos könyvével.

Molnár B. Tamás a magyar gasztropápa, a magyarországi gasztroforradalom elindítója, aki ráérő idejében Bittera Dórával írt egy kis gasztro­törté­nel­met is a Magyar Nemzet hasábjain. Neki köszönhető, hogy A főzés tudománya című alapmű magyarul is eljutott a szakmához és a konyhaművészet lelkes rajongóihoz.

A főzés tudománya nem tartozik azokhoz a szakácskönyvekhez, amelyek karácsony környékén ellepik a boltokat. Elszunyókálni nem ajánlatos vele, maradandó sérüléseket okozhat. Több mint nyolcszáz oldal.

Viszont aki megtanul főzni belőle, nehéz lesz zavarba hozni egy rendes konyhában.

A kötet hathatós segítségével bátran tevékenykedhetünk a tűzhely mellett.. Fotó: Shutterstock

Joel Robuchon, aki mégiscsak az évszázad szakácsa címet kapta 1994-ben a Gault & Millau étteremkalauztól, többek között Paul Bocuse társaságában, a következőképpen vélekedik a műről: „Ez a könyv nemcsak a legfontosabb technológiákat mutatja be, megjeleníti a modern éttermi gyakorlatot is. A szerzők hangsúlyosan kitérnek a variációs lehetőségekre, ami a szakácsok kreativitását fejleszti. A szakácsmesterség nem re­­ceptek sorozata, a főzés folyamatos alkotás.”

Utóbbi a kulcsmondat. És nyugodt szívvel higgyünk Ro­­buchonnak, aki amellett, hogy a világ egyik legsikeresebb szakácsa, a klasszikus technológiák finomításának nagymestere is, s a „hagyomány és evolúció” szellemében új szakácsnemzedékek sorát nevelte ki. És higgyünk magunkban.

Mert a kötet első pillantásra akár ijesztőnek is tűnhet, de legalábbis szokatlannak. Elsősorban nem receptgyűjtemény, nem arról szól, hogy mit főzzünk, hanem arról, hogyan. Olyan oktatási anyag, amivel már régóta adósunk a hazai könyvkiadás és ami betonbiztos alapokat ad a kezünkbe.

Akkor is, ha mondjuk, külföldön szeretnénk elhelyezkedni egy konyhán, viszont egyál­talán nem szeretnénk, hogy még az ecuadori mosogató srácok is hetekig a bénázásunkon röhögjenek, és akkor is, ha maradunk a saját konyhánkban a családunk örömére. A végeredmény nagyjából olyan, mintha elsajátítottunk volna egy nyelvet, amivel egész Európában elboldogulhatunk.

Mert a könyvet ugyan franciák írták, de nem csupán franciáknak és nem a francia konyháról. A könyv hétszáz oldal tömény technológia, a zöldségdarabolástól a cukrászatig, és csak azután következik, kvázi illusztrációként, vagy száz­oldalnyi recept.

Ezek az eredeti kiadáshoz képest kiegészültek fiatal magyar szakácsok elgondolásaival, a töltött káposztától a rácpontyon át egy döbbenetes Túró Rudi tányérdesszertig bezárólag, valamint egy komplett sertésfejezettel.

Külön ér­­dekesség még, hogy a késztermék és az elkészítési mód leírásán túl kitér arra is, hogy mit fogunk majd nagy valószínűséggel elszúrni, s ha már megtörtént, miként tudjuk a hibát kijavítani, már amennyiben ez emberileg lehetséges.

 

Tanulásunkat (ami aztán holtig folytatódhat és csak a kreativitásunk szabhat neki határokat, ha már egyszer elkapott bennünket a gépszíj) jelentős mértékben megkönnyíti a leírások könnyed és egyszerű nyelvezete, valamint egy konyhatechnológiai kisszótár, s az, hogy a könyvben minden jelentős lépést fényképek hoznak közelebb hozzánk, még egy olyan látszólag egyszerű művelet esetében is, mint hogy miként tartsuk a kést borstörés közben ahhoz, hogy ne okozzunk sokkot az ambulancián.

A főzés tudománya kihagyhatatlan tétele egy komolyabb háztartásnak, és néha érdemes csak úgy, minden szándék és cél nélkül lekapni a polcról és kinyitni valahol, akár egy verseskötetet. Aztán persze futás a piacra.

A főzés amúgy is kémia és költészet, s ha egyszer végre-valahára bekerülne a gimnáziumi tantervbe, úgy is mint az élet szerves része, a tankönyv már meg is van hozzá.

 

Ezek is érdekelhetnek