Különleges edzés – férfiaknak

Kriston Andrea intimtorna módszere sok nőnek segített már az önismeret útját járni, számos szervi problémát eredményesen kezelni. Azt azonban kevesebben tudják, hogy már férfiaknak is indít tanfolyamokat, diákoknak, kisiskolásoknak is tart az egészséges intimitást segítő foglalkozásokat. Ezúttal a férfi tréningről beszélgettünk.

Család-otthonL. Fábián Anikó2019. 12. 16. hétfő2019. 12. 16.
Különleges edzés – férfiaknak

Mikor arról kérdezem, milyen a férfiaknak a saját szexualitásukhoz való viszonyuk, a válasza mellbevágó: döbbenten tapasztalja, hogy milyen keveset tudnak önmagukról.

Nincs olyan fórum, ahol a testi-lelki egészségüket érintő témákról és ezzel összefüggésben a férfi szexualitás problémáiról tájékozódhatnának, ugyanakkor gyakran megtévesztő, amit a barátoktól hal­lanak, innen-onnan tanulnak.

A ro­­mantikus filmekben nem mutatják a szomorú férfit, aki nem tudta kielégíteni a barátnőjét, miként a pornófilm mentálisan alkalmatlan az ismeretszerzésre. Sőt ez utóbbi káros is lehet – figyelmeztet Andrea –, hiszen erős ingereket alkalmaz, nagyon rossz agykérgi folyamatokat indít be, s bár oldhatja a szorongást, ám függővé is tehet, ami pedig a minőségi párkapcsolatot lehetetlenné teszi.

A potencianövelő szerek veszélyei mellett szólni kell a funkcionális gondokról: a prosztatagyulladástól a merevedési problémákig sokféle panasszal keresik fel Andrea óráit.

Ma még szokatlan egy férfi számára, hogy ott is eddze magát, ahol az alsónemű takarja. Fotó: Fodor Marcsi

Tizenkét órás tréningjein a foglalkozások kétharmadban érzelmeket felvonultató történetekből állnak, amelyeket tudatosan fűz egymásra. Ezek segítségével a férfiak „térképet” készíthetnek érzelmi állapotukról, ami egyben csökkenti a szorongást, növeli az önbizalmat, hozzásegít a sikeres szex forgatókönyvéhez. Emellett a résztvevők olyan mozgássort is megtanulnak, amely intenzív hatást fejt ki a hímvessző, a prosztata alatti, a here fölötti, a végbél körüli izmokra.

Az alhast stimuláló gyakorlatsort is gyakorolnak, amely serkenti a szexuális funkciókat, növeli a hormonhatást, megszünteti a székrekedést, segíti az aranyér- vagy here-visszér tágulatból származó tünetek visszahúzódását, műtét után gyorsítja a felépülést, sőt számtalan előnnyel jár az egészséges szervezetre nézve is. Miután az urak elsajátították az alapokat, személyre szabott, hanganyaggal kiegészített gyakorlatokat kapnak.

A visszajelzések azt mutatják, hogy a legtöbben már a tanfolyam idején megtapasztalják a pozitív változásokat.

Hogy milyen lelki tényezők állhatnak a funkciózavarok, a gyulladások mögött, Andrea a debreceni urológiai klinikán végzett kutatást említi. Ebből kiderült, hogy a prosztatadaganattal kezelt betegeknél gyakran önértékelési probléma, a férfiasságot ért stressz állt a háttérben, amit elbagatellizáltak, ám a test megmutatta, hogy súlyosabb a gond, mint hitték. Az 50 év körüli férfiak egyik leggyakoribb panasza a prosztata megnagyobbodása.

Prosztatagyulladás esetén előfordulhat, hogy az illető évekig küzd a kiújulással. A tréning sokaknak hoz teljes gyógyulást.

Nem különös, hogy női oktató tart „felvilágosító” előadást a férfi problémákról? Nos, Andrea a saját példájából tudja, hogy az oktató a szülő szerepében is működik. A hall­gatók hálásan fogadják a magömlési kontrollal, az erekció biztonságával, a termékenység fokozásával összefüggő ismereteket, illetve izgalmas kalandként élik meg a különleges érzetet kölcsönző mozgássort.

Kriston Andrea. Fotó: Fodor Marcsi

A Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológia Tanszékén felmérték, hogy Andrea tréningjei feszültségoldó hatásúak. A férfiak önértékelése kimutathatóan nő, ami kihat életük minden területére.

Az aranyeres panaszok teljes mértékben javulnak, a résztvevők libidója 92 százalékban nő, 94 százalékban tapasztalják, hogy nagyobb hatást gyakorolnak a másik nemre.

A tréner örül, hogy egyre több urológus, szexológus, neurológus küldi hozzá a pácienseit. A Kriston-tanfolyamokon részt vevők egészségtudatos férfiakként térnek haza, könnyebben beszélnek az intimitásról, bátrabban fejezik ki az érzéseiket.

A csoportok összetartó ereje, az oktatók növekvő száma Budapesttől Norvégiáig Andrea munkájának fontosságát erősítik. Ő pedig ugyanazzal a hittel és szeretettel segíti a hozzá fordulókat, mint amivel elkezdte a tanítást.