Kutyaposta

„Ha megszelídítesz, felelősséggel tartozol irántam”

Család-otthonSzücs Gábor2018. 12. 20. csütörtök2018. 12. 20.
Kutyaposta

Szilveszter előtt – de főleg után – nem múlik el év, hogy ne írnánk a durrogtatás, a petárdázás veszélyeiről, a világgá rohant és soha többé meg nem talált kutyák tragédiájáról. Most ez ügyben némi változás tapasztalható idehaza, sőt a világban is.

Tatán például rendeletben tiltották be a tűzijátékok használatát: november 1-jétől február 28-ig nem lehet durrogtatni a városban. Az önkormányzati rendelet indoklása szerint az Öreg-tónál telelő és átvonuló vadludakat akarják ezzel védeni. Az Öreg-tó környéke ősi gyülekezőhely a vonuló vadludak számára, sőt több, északról érkező egyed itt is telel. A szilveszteri durrogtatás miatt viszont a vadludak 70 százaléka elmenekül. Az új szabályozást természetesen a környékbeli kisállat-tulajdonosok is üdvözlik, hiszen eddig, szilveszteri időszakban, mindig megteltek a menhelyek: az országban 500-1000 kutya szalad világgá, és később sem talál haza.

Olaszországban egy másfajta eljárással próbálják menteni a hangorkántól a két- és négylábúakat: ott „csendes” tűzijátékról érkezett híradás. A Parma tartományban található Collecchio vezetői tavaly elfogadtak egy új törvényt, mely a település lakóit „hangtalan” tűzijátékok használatára kötelezi. Az állatbarát önkormányzat ily módon próbálja csökkenteni a tűzijátékok okozta stresszt a kutyákban és macskákban.

A csendes tűzijáték megalkotása egy olasz pirotechnikai cég, a Setti Fireworks nevéhez fűződik. Különlegessége, hogy míg látványban tökéletesen visszaadja a hagyományos tűzijáték élményét, addig csak kevés zajjal jár. A „csendes” tűzijáték kifejezés azonban kissé félrevezető. Sokan úgy vélik, hogy ezek a csendes tűzijátékok ugyanolyan nagyszerűek és látványosak lesznek, mint a hagyományosak, de hangos robbanások nélkül. Nos, nem egészen ez a helyzet: mindegy, hogy milyen fejlett pirotechnikusok dolgoznak a tűzijátékok kifejlesztésén, még nem tudták tökéletesen eltávolítani a zajokat a nagy robbanásokról.

A kutyákban a hangos tűzijáték páni félelmet kelt. Az Egészségügyi Világszervezet 120 decibelt, a fájdalomküszöböt jelöli meg például a mennydörgésre; a tűzijátékok ennél is hangosabbak: tipikusan 150 decibel felett vannak, de akár a 170 decibelt is elérhetik. A csendes tűzijátékok nem teljesen csendesek, de semmiképpen sem közelítenek a 120 decibelhez. Ilyesmivel kísérletezett például a Birminghami Botanikus Kert is, de számos látogató még mindig panaszkodott, hogy a csendes robbanások túlságosan hangosak voltak. Tehát egyelőre még nincs valódi néma tűzijáték, de biztató kísérletek azért már folynak.

 

Ezek is érdekelhetnek