Ezúttal a korosodó, de változatlanul hűséges négylábú barátainkról szól a Kutyaposta.

Kutyaposta – idős kutyák becsülete

Ha öreg kutyát látok – és ráadásul, ha az az öreg kutya éppen az enyém –, a szokásosnál is jobban ellágyulok. Mert nincs meghatóbb annál, mint ahogy az egykorvolt büszke és független társ lassan visszafordul útja végén, s már csakis ránk, a kíméletünkre szorul, hogy újra kisbaba legyen, akit reggeltől estig gondozni, etetni, cipelni, tisztába tenni kell.

Idősödő kutyáink másfajta gondoskodást igényelnek, mint fiatal kedvenceink. Hogy mifajtát – erről ír az amerikai Atlantában megjelenő Mother Nature Network, amit talán Anyatermészet Hálózatának fordíthatnánk. (Ez a világ egyik leglátogatottabb online hálózata, amely a környezettel és a felelősségteljes élettel kapcsolatos híreket és információkat tartalmaz.)

Lássuk, idős kutyáink gondozására milyen tippeket adnak.

1. Nem látok és nem hallok már úgy, mint fiatal koromban. Sokszor azt hisszük, a kutyánk nem vesz tudomást rólunk, holott lehet, már nem hall, nem lát bennünket. Ezen segíthetünk, ha idejekorán kézjelekkel történő irányításra szoktatjuk a kutyát, vagy kopogó, hangosabb jelzéseket adunk. A látáscsökkenést akadálymentesítés sel segítsük.

2. Kicsit nyugtalanabbá, idegesebbé válok a korral. Az idősebb kutyák morózusabbak, nehezebben kezelik a stresszhelyzeteket, legyen szó ismeretlen látogatókról, váratlan helyzetekről. Különböző feladatokkal lehet a kutyákat is szellemileg frissen tartani, sétáljunk, játsszunk velük, de mindenképp legyen egy megszokott napi rutin és rend a kutya számára.

3. Most már hamarabb megfázom. Az idősebb kutyák szeretik a meleg vackokat, az időjárás-változáshoz pedig már nehezebben alkalmazkodnak. Ha dideregnének, nyugodtan adjunk rájuk egy pulóvert, és biztosítsunk nekik száraz, meleg fekhelyet.

4. Már nem vagyok olyan mozgékony, az ízületeim is fájnak. Ilyenkor az állatorvos által előírt gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók segíthetnek. Jó megoldás, ha többször, de egyszerre keveset sétálunk velük.

5. Az étvágyam változatlan, de már nem égetek el annyi kalóriát. Az elhízás az idősebb kutyák egyik fő egészségügyi problémája, számtalan baj okozója. Csökkentsük napi élelemadagjukat, és ne nassoltassuk kedvencünket.

Kutyaposta

Több türelmet, szeretetet igényelnek.

6. Néha összezavarodom, és elfelejtem a korábbi szabályainkat, szokásainkat. A kutya is elfelejt dolgokat, esetleg útvonalakat, olykor eltévedhet. A különböző gyógyszerek vagy vitaminok segíthetnek, de a legfontosabb, hogy ne veszítsük el a türelmünket vele szemben.

Vagyis az idősebb kedvencünkre egyre inkább oda kell figyelnünk. Ők meghálálják a gondoskodást, mi pedig elmondhatjuk, hogy mindent megtettünk utolsó éveik nyugalmáért, boldogságáért.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.