Lehet másképp is megélni...

Annak a nőnek, aki nem akarja a véletlenre bízni, hogy szép, felemelő szülésélményben legyen része, tisztában kell lennie a lehetőségeivel és a jogaival. A nemrégiben napvilágot látott tájékoztató anyag ebben támogatja a várandós édesanyákat.

Család-otthonB.Pintér Dalma2021. 07. 27. kedd2021. 07. 27.

Kép: In the Hospital Midwife Gives Newborn Baby to a Mother to Hold, Supportive Father Sitting Near Wife. Happy Family in the Modern Delivery Ward., Fotó: Shutterstock

In,The,Hospital,Midwife,Gives,Newborn,Baby,To,A,Mother
In the Hospital Midwife Gives Newborn Baby to a Mother to Hold, Supportive Father Sitting Near Wife. Happy Family in the Modern Delivery Ward.
Fotó: Shutterstock

Gyermekünket világra hozni magasztos, erőt adó élmény, manapság mégis egyre több nő esik áldozatául a kórházi rutinnak. Az érzékeket tompító fájdalomcsillapítóktól kezdve a szülés felesleges meggyorsítására alkalmazott oxi­tocinon át a kikényszerített császármetszésig számos rossz gyakorlatról hallani.

A mesterséges eszközök használata azonban negatívan befolyásolhatja a szülés élményét, káros hatással lehet az anya-baba kapcsolatra.

Egykor a gyermekének életet adó asszonyt a tapasztaltabb nőtársak (így a komaasszony, nagynéni) támogatták nagy feladatában. Az utóbbi évtizedekben a szülés – a legtöbb esetben – kórházban zajlik, ahol az édesanya szeretne hasonlóképpen személyre szabott gondoskodásban részesülni, miként az egykor az otthon biztonságot jelentő közegében történt.

„Nincs ma könnyű helyzetben az a nő, aki többre vágyik annál, hogy csupán túlélje gyermeke világrahozatalát; aki szeretné a maga teljességében megélni az életadás folyamatának fájdalmas szépségét, dicsőségét” – írja a várandósoknak szóló tá­­jékoztató anyag. Biztat, hogy szánjunk energiát arra, hogy informálódjunk és felkészüljünk a nagy napra.

A dokumentum az Emberi Erőforrások Minisztériuma által 2019-ben kiadott családbarát szülészeti protokollal összhangban jött létre. Célja, hogy a várandós nők számára támpontot nyújtson a megalapozott és átgondolt döntéshozatalhoz. Végigveszi az anya lehetőségeit, érdekeit és jogait a szülésre való készüléstől a gyermekágyi időszakig. Nem árul zsákbamacskát: az elején leszögezi, hogy ezek az információk általános érvényűek, ugyanakkor minden női test és gyermek más, így a várandósság és a világra hozatal módja is különbözik.

A tájékoztató hitelességét és erejét az adja, hogy olyan édesanya írta, aki többször megélte mindezt. A szerző, dr. Ecsedi Gabriella jogász, népegészségügyi szakember három gyermeket hozott a világra. Az elsőt császármetszéssel, a másik kettőt császármetszést követő hüvelyi szülés útján. Sokat készült erre és nem volt könnyű az út. Közben egyre több anyatársa szüléstörténetét és nehézségeit ismerte meg. Tenni akart valamit.

Hosszú évekig kutatott, információt és tapasztalatot gyűjtött a szüléssel és a szülészeti ellátással kapcsolatban, melyekből két „szellemi gyermeke” született. Egy könyv, amely a szülés és a születés szinte minden lényeges kérdését érinti vagy részletesen tárgyalja; valamint egy rövidebb kiadvány Tájékoztató várandósok részére címmel, amely a négyszáz oldalas kötet leglényegesebb megállapításait foglalja össze.

A magzatnak akkor a legjobb megszületnie, amikor arra készen áll a szervezete. Amíg az anya és a baba jól vannak, szükségtelen bármiféle közbeavatkozás. A lassabb vajúdás – ami normál esetben négytől ötven óráig is eltarthat –, a farfekvés, a korábbi hasi szülés nem lehet feltétlenül indok arra, hogy császármetszést végezzenek – a kiadvány ilyen és ehhez hasonló fontos tényekről tájékoztat, amit minden leendő édesanyának érdemes tudnia.

A tervezett császármetszés sokk­szerű születésélmény a babának. A lassú vajúdás, a fájdalomgyengeség hátterében pedig gyakran a ­siettetés, a kevésbé előnyös fekvő szülőpozíció, az evés-ivás tiltása, az érzelmi és fizikai támogatás hiánya áll – írja az összefoglaló, és arra bátorít, hogy az édesanya merjen rákérdezni a miértekre önmaga és a gyermeke érdekében.

A dokumentumot dr. Bálint Balázs, a szülészet-nőgyógyászat országos szakfelügyelő főorvosa és Odor Andrea, országos vezető védőnő hagyták jóvá. Odor Andrea annyira aktuálisnak és hiánypótlónak találta a tájékoztatót, hogy felajánlotta: szakmai segédanyagként továbbítja a védőnői tanácsadói várókba, rajtuk keresztül minden (leendő) édesanyához eljut.

– S ha mind több kismama fogalmazza meg, mit szeretne a saját várandóssága és szülése során, akkor egyre több orvos válhat motiválttá arra, hogy kielégítő válaszokat adjon vagy alternatívát kínáljon. Ezáltal talán elindulhat a lassú szemléletváltás – fogalmazta meg a háromgyermekes családanya dr. Ecsedi Gabriella.

– Sok nő szeretné, ha partnerként kezelnék, és másként, jobban segítenék az ő és a családja életének egyik legmeghatározóbb élményében: a gyermek születésében.

Ezek is érdekelhetnek