Lélegezzünk okosan! Amit eddig tanácsoltak, téves?

Gyermekkorunk óta arra szoktattak bennünket: lélegezzünk mélyen, hogy testünk minden sejtje még több életfontosságú oxigénhez jusson, s közben minél több „mérgező” szén-dioxidot távolítsunk el.

Család-otthonLengyel Gabriella2014. 11. 27. csütörtök2014. 11. 27.
Lélegezzünk okosan! Amit eddig tanácsoltak, téves?

– Ez téves elképzelés. A vér oxigénellátottsága 96-99 százalékos, amit már nem kell és nem is lehet fokozni nagy levegővételekkel. Sőt az ilyesfajta túllégzés inkább káros az egészségünkre, mert általa túl sok értékes szén-dioxidot veszítünk – mondja dr. Kovács László tüdőgyógyász szakorvos, Buteyko-terapeuta.

– Ugyanis szervezetünknek a normális működéshez nemcsak oxigénre, hanem kellő mennyiségű szén-dioxidra is szüksége van, ami ha nem éri el a kívánt értéket, a szervezet önszabályozó folyamatai félresiklanak, felborul a sav-bázis egyensúly, sőt – talán furcsán hangzik – még sejtjeink oxigénellátása is romlik. Részben azért, mert a vérünk oxigénnel csaknem teljesen telített hemoglobinmolekuláiról a szén-dioxid segíti leválni a megkötött oxigént, hogy abból minél több eljusson a felhasználás helyére, a szövetekhez, a sejtekhez. Másrészt ellazítja a hörgők és erek falában lévő simaizmokat, s így kellően kitágítva tartja őket. A túllégzés, a szén-dioxidvesztés ellenkező folyamatokat indít el: szűkülnek a hörgők, az erek, egyre nehezebbé, görcsössé, kapkodóvá válik a légzés, romlik a keringés, a szervek vér- és oxigénellátása, ami egy sor krónikus betegség kialakulásához vezethet.

Konstantin Buteyko orosz orvosprofesszor betegek százainak megfigyelése alapján rájött, hogy a légzésük szoros összefüggésben van betegségük súlyosságával. Minél súlyosabb az állapot, annál intenzívebb a légzés, és minél nagyobb a be- és kilélegzett levegő mennyisége, annál rosszabb az egészségi állapot, így bezárul az ördögi kör.

– A megoldás nyilvánvaló: a túllégzés, azaz a hiperventiláció megszüntetése a légzés normalizálásával. A lényeg, hogy mindig orron át lélegezzünk, az alaplégzésünk legyen nyugodt, halk, finom – teszi hozzá a tüdőgyógyász.

A helytelen légzés egyértelműen korunk „betegsége”, többek között a sok stressz, a mozgásszegény életmód, a táplálkozási rendellenességek, a túlfűtött lakások miatt. A Buteyko-módszer különösen hasznos asztma, allergia, orrdugulás, légszomj, idült hörghurut, gyakori megfázás esetén. De az állandó fáradtság, a fejfájás, a félelem, a szorongás, sőt a pánik leküzdésében is sokat segíthet.

Ezek is érdekelhetnek