Tóthné Kovács Jolánt, aki egy jakabszállási tanyán él, a környéken mindenütt csak liliomkirálynőnek hívják. Viszi virágait autóján az orgoványi, a bugaci, a fülöpjakabi és persze a helybeli piacra, ahol már alig várják. Sok törzsvásárlója van, és mindig jönnek újak, pompázatos színei és fantasztikus illatai vonzzák a látogatókat.

Liliomkirálynő a homokon

Ott él, ahol hatvan éve világra jött, még a dűlőt is a családjukról nevezték el, Kovács-dűlő a neve. A liliomot kicsi korától nagyon szereti, s ezt édesanyjától örökölte, akinek a fehér liliom volt a kedvence, akkor még Szent József-virágnak hívták. Jolánkának nem sikerült a két házassága, férjei az alkohol rabjai voltak, gyűlöli is tiszta szívből, szerencsére aztán olyan társat talált, aki szintén megvetette. Detrői László tanár úrral 16 évet éltek együtt, és sokat utaztak: eljutottak többek közt Korfu szigetére és Tunéziába, többször jártak Horvátországban, Montenegróban, Olaszországban. Megcsodálta mindenütt a virágokat, mert mindet nagyon kedveli, és ahonnan lehetett, liliomhagymával tért haza.

Kertjében körülbelül kétezer tövön 83 fajta liliom díszlik. Egy-egy szálon néha több mint 30 virág nyílik – a legtöbb, amit eddig számolt, 36 volt –, nem akármilyen látvány. Estefelé, amikor elül a szél és a levegő kicsit nyomottabb, a kert varázslatos illatot áraszt, nincs az a parfüm, amely vetekedne vele. Fehér liliom, királyliliom, sásliliom, az úgynevezett orientált hibridek és a hagyományos fajták – megannyi színváltozat bűvöli az erre járókat. Van, akinek nem elég a piac, látni akarja a kertet, Kecskeméttől Budapestig érkeznek vendégek, utaznak a liliomok és a hagymák.

A liliom a fény, az élet, a tisztaság, a szüzesség és a remény ősi jelképe – olvasom egy lexikonban –, Jolánka ehhez annyit tesz hozzá: a liliomnak lelke van. Élni akar, s ehhez tápanyagban gazdag talajt, napfényt, öntözést kíván, nem bírja a hőséget, a nagy, száraz szeleket, jó neki a kicsit hűvösebb nyári idő, a kánikula a legnagyobb ellensége.

Már a munka mellett is sok időt töltött a kertben Tóthné Kovács Jolán, de mióta nyugdíjas, még többet van ott. Fotó: Családi archívum

Június 20. körül kezd virágozni, szerencsés években ez egy hónapig eltart, az idei nyár azonban a hőhullámaival sok bajt okozott, és lerövidült ez az időszak. A homokon szerves anyag kell a talajba, Jolánka a liliomaihoz marhatrágya-granulátumot használ, öntözéshez pedig bevált a ködölő módszer, naponta kétszer öntöz.

Tizenkét évig a helyi szakszövetkezetben, négy esztendeig a megyei élelmiszer-kereskedelmi vállalatnál, negyedszázadon át a Knorr-Bremse kecskeméti fékrend­szer­gyárában dolgozott, onnan ment nyugdíjba. Már a munka mellett is sok időt töltött a kertben, de mióta nyugdíjas, még többet van ott. Segít a két fia is – „Kárpótol az Isten azzal, hogy jó emberek lettek”, mondja –, de a munka java részét maga végzi, és nem tehernek érzi.

A kertben körülbelül kétezer tövön 83 fajta liliom díszlik… Fotó: Családi archívum

Úgy gondolja, a kertje nélkül – ahol a virágai mellett megterem a zöldség, gyümölcs is – az élete sokkal szegényebb lenne. Bejárta a fél világot, de számára nincs ennél szebb hely sehol, szereti a faluját: szívesen ad a hagymáiból, jutott belőle az idén is az óvodának, az orvosi rendelőnek, liliomai díszítik Jakabszállás központját, örül, hogy örömet tud szerezni vele.

A hatvanadik születésnapján nemrég együtt volt a család, eljöttek elhunyt párja gyermekei és unokái is, akiknek ő a Joli mamája. Szeretnek ők is nála, ahol a kert mindig új csodákkal szolgál. Segít túlélni a tragédiákat, és része van a gyógyulásban, igazi édenkert a homokpuszta közepén. A tágasság közepe a magas ég alatt, ahová néha bizonyosan letekint az Úr is, és megcsodálja egy kicsi asszony gyönyörű virágait.

Hozzászólások

Friss cikkek

Van is fürdő meg nincs is
Törekvő tervek
Ne akarjuk megúszni!
Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
2022.09.30.
Templomrombolók kora
Tanultak és szülnének
Legszebb perceink
Az Állatorvostudományi Egyetem és a Rákvakcina BVM Kft. együttműködik egy új kutatás érdekében
Látásmódok találkozása
Hogyan lehet csatlakozni a Mediaworks Tehetséggondozó Programjához?
Újabb kurzust indít a Mediaworks Tehetséggondozó Program
2022.09.23.
Lúdas Matyi – fóliában
A Gymnema Sylvestre 6 lenyűgöző egészségügyi előnye
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.