Lyme-kór és a Sjögren-szindróma

Tavasz lévén, már tartanunk kell a kullancsok támadásától: e vérszívó parazita terjeszti ugyanis a Lyme-kórt, mely lázzal, levertséggel, izomfájdalommal, fejfájással, nyaki merevséggel járhat. Jelentkezhet viszketés is.

Család-otthonDr. Szirmák Eszter2011. 04. 22. péntek2011. 04. 22.
Lyme-kór és a Sjögren-szindróma

Az egyik legjellemzőbb tünet a csípés helyén megjelenő kokárdaszerű, piros gyűrűt alkotó bőrkiütés. Ha idejében orvoshoz fordulunk, e nyavalya antibiotikummal jól gyógyítható.

Szindróma jeligét választó olvasónknál Sjögren-szindrómát állapítottak meg. Testszerte kiütéssel járó betegsége hátterében találták ezt az elváltozást, melyről szeretne többet is megtudni.

A Sjögren-szindróma nem túl ritka, minden századik embert érintő autoimmun betegség. Kialakulásának oka ismeretlen. Az érintettek több mint 90 százaléka nő, átlagéletkoruk 50–60 év között mozog. Férfiaknál leginkább súlyosabb formában tapasztalható. Megjelenésekor – a külső elválasztású mirigyek pusztulása miatt – a könny- és a nyálelválasztás zavart szenved, ezért a szem- és a szájszárazság az egyik vezető tünet. Következményként a beteg fogai romlanak, s elveszti az ízérzését, a szaglását. Szövődményként felléphet májcirrózis, vese-, hasnyálmirigy-, pajzsmirigy-, sokízületi gyulladás egyaránt. Tünete lehet a kiserek gyulladása is, ami a bőrön okoz elváltozást. A kórt immunológus orvosok kezelik, a szakrendelés beutalóköteles, a pácienst a háziorvos irányíthatja oda.

A diagnózist antitestek kimutatásával erősíthetik meg, illetve az alsó ajak nyálmirigyeiből vett szövettani minta vizsgálata igazolhatja. A kezelés tüneti, vagyis műkönnyet, rágógumit, egyéb nyáltermelést fokozó szereket adnak. Ajánlott a fogak rendszeres ellenőrzése és szükség szerinti kezelése. Az agyon és a gerincvelőn kívüli érző- vagy mozgatóidegek betegsége, tüdőérintettség esetén szteroidos kezelés, míg érgyulladás, veseérintettség felléptekor cyclophosphamid adása jön szóba.