Már gyermekkorban gond az elhízás

A problémát komolyan kell venni, és tanácsos a túlsúlyos gyereket mielőbb szakorvoshoz vinni.

Család-otthonHabik Erzsébet2021. 04. 15. csütörtök2021. 04. 15.
Már gyermekkorban gond az elhízás

Kedvez a kilók gyarapodásának a digitális ok­tatás, a testnevelésórák hiánya és a kényszerű otthonlét, ráadásul unaloműzésként sok gyerek nassol és iszik cukros üdítőket. Mindennek a következménye, hogy egyesek akár 7-10 kilogrammot is híztak az elmúlt hónapokban. Hazánk lakosságának egyharmada túlsúlyos, és az elhízottak súlygyarapodása többnyire már gyermekkorban elkezdődik – figyelmeztet dr. Szabó András, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára.

A gyermekkori elhízás kialakulása úgynevezett kritikus periódusokhoz köthető. Ezek közé tartozik a méhen belüli növekedési szakasz, amely a születési súlyban nyilvánul meg, majd a születést követő első néhány hónap alatti gyarapodás, továbbá a 4–7 év közötti életkor, illetve a pubertás ideje.

A kövér gyermekek 80 százalékából kövér felnőtt lesz. Ennek oka nagyrészt a gyermekkorban elsajátított viselkedésre – kalóriadús táplálkozás, kevés testmozgás – és nem genetikai tényezőkre vezethető vissza. Tudjuk azt is, hogy a csecsemőkori, kisgyermekkori elhízás olyan változásokat okoz a szervezetben (nő a zsírsejtek száma, hormonális eltérések alakulnak ki, az agyi programozás, éhség-teltségérzet változik stb.), ami a későbbi életkorban már alig korrigálható.

A növekedésben lévő gyerekek számára nem ajánlott a klasszikus fogyókúra, semmilyen divatdiéta, de a vegetáriánus étrend sem. A szülőnek arra kell törekednie, hogy megakadályozza a további hízást, hiszen a növekedés során várhatóan magától is helyreáll a normális testarány.

A cél tehát nem az abszolút értelemben vett fogyás, hanem az, hogy a testsúly-gyarapodás mértéke csökkenjen vagy leálljon, és így a növekvő gyermek relatíve soványabb lesz. Természetesen extrém kövérség esetén fogyasztás is szükséges. Az étkezési szokások megváltoztatása, a csökkentett kalóriabevitel, a rendszeres testmozgás a súlycsökkentés alapja. A család segítsége nélkül nem lehet hatásos a fogyókúra, a gyermek egész környezetének életmódváltása a siker kulcsa. A kövér gyermek szülei általában szintén kövérek, ilyenkor családi terápiára van szükség.

A problémát komolyan kell venni, és tanácsos a túlsúlyos gyereket mielőbb szakorvoshoz vinni. A kövérség gyakran lelki teherrel is jár. Az iskolában éppen az elhízott gyerekek a célpontjai az osztálytársak bántalmazásainak, emiatt gyakran a tanulmányi eredményük is rosszabb, és többet is hiányoznak, mint normál súlyú és alkatú társaik.