Megbélyegzés helyett

NE LEGYEN STIGMA a pszichiátriai kórkép – ezt a célt is szolgálja a most átadott egri szociális és fejlesztő központ. Az Ökumenikus Segélyszervezet Szolnokon is működtet hasonló intézményt. A nappali ellátás segíthet a betegeknek, hogy ne szigetelődjenek el – erősíti meg dr. Kovács Rezső egri pszichiáter.

Család-otthonPalágyi Edit2017. 11. 20. hétfő2017. 11. 20.

Kép: Szociális zsonglörködés cirkusz a Heim Pál Gyermekkórház pszichiátriai osztályán 2015.04.14. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Megbélyegzés helyett
Szociális zsonglörködés cirkusz a Heim Pál Gyermekkórház pszichiátriai osztályán 2015.04.14. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Napközben a pszichiátriai betegek elidőzhetnek abban a kilencven személyre tervezett szociális és fejlesztőközpontban Egerben, amelyet a minap nyitott meg az Ökumenikus Segélyszervezet. Az egri lakótelep közepén kihasználatlanul álló épületet az önkormányzat 17 millió forintból újíttatta fel, ezzel is a kezdeményezés mellé állva. Így bővült a város ellátórendszere, ilyen intézmény ugyanis eddig nem volt, csak az értelmi fogyatékosok nappali ellátását tudták megoldani. A megtartó közösség ereje azonban igen fontos a kórházból kikerült pszichiátriai betegek számára is. A segélyszervezet terve, hogy az új központba rászoruló, krízishelyzetbe került családokat is várnak, illetve délutánonként gyerekeknek tartanak majd fejlesztő foglalkozásokat. A szabadidős programok és tanácsadások mellett akár mosakodásra és mosásra is lehetőséget nyújtanak. A ház működtetésének költségeit jórészt az állami normatíva fedezi.

– Kevés az olyan intézmény, amely nem kapcsolódik szorosan az egészségügyi ellátáshoz, hanem a támogató közösség révén segít a pszichiátriai betegeknek, illetve a mentális problémákkal küzdőknek.
A segélyszervezetünk Szolnokon több mint másfél évtizede működtet hasonló nappali intézményt és addiktológiai központot, s azt tapasztaltuk, hogy az ilyen ház valóban hiányt tölt be. A szolnoki nappali intézménybe járók különféle foglalkozásokon vehetnek részt, elérhető számukra a tanácsadás és a terápia, vannak önsegítő csoportjaik, sőt színházi előadásukkal díjat is nyertek. Akár a tornaóra vagy a gyógyszerek mellékhatásairól szóló előadás is belefér a programba. Az ilyen kezdeményezés sokat tehet azért, hogy a társadalom ne rekessze ki a pszichiátriai kórképpel élőket – tudtuk meg Rácsok Balázstól, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatójától. Szolnokon a szenvedélybetegek is támaszt találnak, miközben felhívják a közvélemény figyelmét a különféle függőségek, közte a drog- vagy szerencsejáték-függőség veszélyeire is.

– A pszichiátriai aktív ellátás után következik a rehabilitáció, amelynek során fokozatosan kell a kórházi osztálytól induló beteget visszavezetni az életbe. Akadnak, akik újra munkába tudnak állni, de azoknak sem engedhetjük el a kezét, akiknek ez nem sikerül. Érezniük kell, hogy nincsenek egyedül – magyarázta dr. Kovács Rezső, a hevesi megyeszékhely Markhot Ferenc Kórháza pszichiátriai osztályának vezető főorvosa.

Korábban léteztek úgynevezett „félúti házak”, amelyek a krónikus pszichiátriai betegek – így például a skizofréniával, a depresszióval vagy a bipoláris zavarral élők – rehabilitációját, visszailleszkedését szolgálták, de ezek költségét nehéz kiszorítani a jelenlegi egészségügyi finanszírozásból.

A segélyszervezet által létrehozott központ ezt a hiányt is pótolhatja. A pszichiáter szerint biztató, hogy az egri lakótelepen sem volt ellenállás, netán tiltakozás az intézmény hírére, így ezután még többet tehetnek a pácienseket megbélyegző előítéletek lebontásáért.