RÉGEBBEN egyszerű volt a névválasztás, leginkább apáról fiúra, anyáról leányra szállt a keresztnév. Ma már több ezer név közül választhatunk, mégis sokan szeretnének kacifántost és szokatlant adni újszülöttjüknek. Nem csoda, hogy évről évre egyre többen kérelmezik: megváltoztatnák a nevüket.

Miért éppen Kandida?

Gyere ide, kis Radiátorom! Ügyes vagy!” Valószínűleg minden tekintet a hang irányába fordulna, ha a játszótéri homokozóban ezt hallanák. Biztosan csak áprilisi tréfáról van szó – villanna át az agyán az egyszerű földi halandónak. Csak az az anyuka és apuka él valószínűleg egy másik dimenzióban, akik tavaly ezt a nevet szerették volna adni a csecsemőjüknek. A drága poronty neme titok, de szerencsére a Nyelvtudományi Intézet munkatársai megmaradtak a józanság talaján, s elutasították a szülők névadással kapcsolatos kérelmét. A leendő szülők több ezer lány- és fiúnév közül választhatnak, érthetetlen, hogy miért kellene egy kisfiút Vulkánnak vagy egy kislányt Obinak, esetleg Kandidának nevezni. Ezek már valóságosan létező, választható és választott utónevek. Vajon a névválasztás előtt miért nem gondolkodik el a rokonság, hogy a gyerek egyszer majd közösségbe kerül, aztán felnő, netán állásinterjúra megy, de a neve miatt számtalan megalázó és kínos pillanatnak lesz kitéve. Olykor viselőik a teljesen prózai nevük miatt is elégedetlenkednek, hát akkor milyen érzelmek dúlhatnak szegény Platinában vagy Acélban!

„Nem szeretem a nevem, nem tetszik a hangzása sem, amikor születtem, ez volt a leggyakoribb lánynév. Szóval a legtöbb helyen, ha elkiáltja magát valaki, hatan fordulunk felé. A rokonságban is van vagy nyolc Krisztina”; „Anna vagyok. Nem szeretem a nevem, túl egyszerű, nem lehet normálisan becézni, s csak kétféle betűből áll” – olvashatók a neten az elkeseredett vallomások. „Amióta az eszemet tudom, nagyon utálom a nevem. Az óvodától kezdve egész életemben szívattak vele. A középiskolában kicsináltak az osztálytársaim miatta. Egyáltalán nincs önbizalmam, ég a pofám, ha valakinek be kell mutatkoznom. Emiatt a csajozás sem megy valami jól. Nagyon szeretném megváltoztatni, de az apám azt mondta, hogy akkor kitagad. Mit tegyek?” – kérdezi Izidor.

Ezek után nem csoda: az utóbbi öt évben húszezren kérelmezték, hogy szeretnék megváltoztatni a nevüket. S egyre többen vannak, akiknek semmi nem elég, és az első névváltoztatás után újabbra adnák a fejüket. Pedig ennek már húzós a költsége: míg a névváltoztatási eljárás illetéke 10 ezer forint, az ismételt változtatásánál már 50 ezret kell fizetni. Számos oka lehet a kérelemnek – tájékoztatta Budapest Főváros Kormányhivatala a Pénzcentrumot. A főbb indokok között szerepelhet a vér szerinti családtagok között megromlott viszony, a szülők által választott utónév elutasítása, a válás, a nevelőszülők nevének felvétele, a vallási vagy más meggyőződésből történő névváltoztatás. A főszabálytól eltérő név elbírálásakor a hivatal figyelembe veszi a kérelmező indoklását, és minden kapcsolódó okiratot, amely méltányosságra adhat okot. A  magyar hagyományoktól eltérő hangzású, magyartalanul képzett név, a történelmi név, a régies írásmóddal írt családi név felvétele nem engedélyezhető. Védettséget élvez például a Deák, Széchenyi, Vörösmarty, Bartók, Kazinczy név. Elképzelhetetlen, hogy Kiss Béla azt kérelmezze, a jövőben hívják inkább Kossuth Lajosnak. Pontosabban: kérelmezni ugyan lehet, de az elutasítás borítékolható.

KÁLLAI MÁRTON FELVÉTELE

 

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.