Miért nem olvasnak a gyerekek?

Egyre több helyről hallani, hogy a gyerekek nem olvasnak, csak a számítógép világában érzik jól magukat. Ezt nagyban alátámasztja egy friss angol felmérés, melyből kiderül: ötből egy fiatal sosem kapott még ajándékba könyvet, de akad olyan is, aki még egyszer sem járt könyvesboltban vagy könyvtárban.

Család-otthonKovács Réka2011. 08. 31. szerda2011. 08. 31.
Miért nem olvasnak a gyerekek?

Angliában 111 iskolában mintegy 18 ezer diákot kérdeztek arról, szoktak-e és szeretnek-e olvasni? A National Literacy Trust felméréséből kiderült, hogy a a 8 és 17 év közötti iskolások 7 százaléka az iskolai kötelezettségek teljesítésén kívül nem olvas, 16 százaléka csak ritkán, 26 százalékuk heti néhány alkalommal, s csak 29 százalék mindennap.

Pedig nem a kedvvel lenne a probléma, ugyanis minden második diák állította, hogy szeret olvasni, míg tízből négyen „kicsit szeretnek”, s mindössze 10 százalékuk nem szeret egyáltalán olvasni. A tendencia hátterében ezért sokkal inkább az állhat, hogy a megkérdezett gyerekek ötöde soha nem kapott még könyvet ajándékba, 12 százalékuk még sosem járt könyvesboltban, hét százalékuk pedig könyvtárban.

A könyvek helyét átvették a szöveges üzenetek, az e-mailek, a weboldalak és a magazinok: ilyeneket a gyerekek fele olvasott a felmérést megelőző hónapban. Negyedük olvasgatott képregényeket, 58 százalék lapozgatott magazinokat. A lányok valamelyest többen olvasnak e-maileket, mint a fiúk, viszont az utóbbiak valamivel nagyobb arányban vesznek a kezükbe újságokat.– olvasható az ELTE hírlevelében.

A National Literacy Trust kutatói úgy vélik nagyon fontos lenne, hogy fiatalok rátaláljanak a könyvek világára – nem is csupán a művelődés miatt, de mivel az irodalom szeretete új álmokat és célokat tárhatna fel előttünk.

Ezek is érdekelhetnek