Miért tabutéma még mindig?

Változókor, klimax – nevezzük bárhogyan is, mindenképpen kritikus korszak a nők életében. Nem is szívesen szólunk róla, talán azért, mert a női bajokról úgy általában nem merünk, nem illik beszélni. Ezen a vélekedésen szeretne változtatni Iványi Orsolya menopauzaaktivista, újságíró, blogger.

Család-otthonHabik Erzsébet2019. 11. 03. vasárnap2019. 11. 03.
Miért tabutéma még mindig?

– A negyvenes éveim közepén észrevettem, hogy időnként furcsán viselkedem, váratlan hangulatingadozások, dühkitörések vettek erőt rajtam. Nem tudtam mire vélni a dolgot, hiszen korábban ez nem volt jellemző rám – meséli Orsolya, aki elkezdett utánajárni a szokatlan tünetei okának, s kiderítette, hogy a perimenopauza küszöbén áll.

A változókor korai fázisát nevezik így, ami már 40 éves kortól elkezdődhet. A klimaxot a női hormonok szintjének csökkenése okozza – kezdetben a progeszteroné, később az ösztrogéné –, de ez nem egyik napról a másikra következik be, hanem évekig tartó folyamat eredménye.

Sokáig nincsenek észrevehető tünetei, időnként azonban jelentkezhet a jellegzetes klimaxos panaszok egyike-másika: hőhullámok, fáradékonyság, érzelmi labilitás.

Világnap

A Nemzetközi Menopauza Társaság az Egészségügyi Világszervezettel együttműködésben október 18-át jelölte meg a változókor világnapjává, hogy felhívják a nők figyelmét az egészségük védelmére és lépéseket tegyenek annak érdekében, hogy a változókor miatti hormonális változások szövődményeit csökkentsék.

A változókorra még nem is gondoló nők persze hajlamosak megijedni ettől, mert nem is sejtik, hogy a perimenopauzában járnak. Nem beszélünk róla eleget, nincs benne a köztudatban, olykor még az orvosok sem jönnek rá mindjárt a panaszok okára, mert ilyenkor a testben még nem csökken radikálisan az ösztrogénszint, csupán elkezd ingadozni.

Egyik nap normális, a másikon nem, az eredmény attól függ, a páciens mikor megy el a vizsgálatra. Orsolya igyekezett sok-sok információt összegyűjteni a témában hiteles forrásokból, a hazai és a külföldi szakirodalomból, a sorstársak történeteiből.

– Észrevettem, hogy a 40 feletti nőknek nincs olyan közösségük, ahol az olyan érzékenyebb, intimebb témákat megvitathatnák, melyeket nem feltétlenül beszélnek meg a partnereikkel. Blogot kezdtem vezetni az interneten – neverordinary.blog.hu –, és létrehoztam egy csoportot is a legnagyobb közösségi oldalon, amit három nap alatt 500 nő kezdett követni.

Iványi Orsolya, menopauza-aktivista

Sokaknak már az is elég, ha megoszthatják a gondolataikat vagy ha szembesülnek azzal, hogy mások is az övékhez hasonló problémákkal küzdenek. Nagyon jó kis közösség jött össze, és számomra az a legjobb érzés, amikor azt olvasom, hogy valakinek számottevően javult a közérzete, az egészsége, esetleg a mi közre-működésünkkel talált egy jó orvost, aki segíteni tudott rajta.

A változókort egyetlen nő sem ússza meg, s jobb, ha tudatosítjuk magunkban: a menopauza nem betegség, hanem a hormonok által vezérelt, testi-lelki változásokkal járó természetes folyamat, ami mindenkinél másképp zajlik le. Van, akinél semmiféle tünet nem jelentkezik, másnál mérsékelt panaszokkal jár, s van, aki durván megszenvedi ezt az időszakot.

A nők életük egyharmadát a menopauzát követően élik le, de ez nem volt mindig így: az 1800-as évek végén, az 1900-as évek elején a hölgyek átlagéletkora csak az 50–55 évet érte el, így nem sokan bajlódtak a klimax kellemetlenségeivel, mert egyszerűen nem lett lehetőségük ezt átélni.

A természet patikájából...

A poloskavészt (Cimicifuga racemosa) régóta alkalmazzák különböző „női bajok” kezelésére. Enyhítheti a hőhullámokat és az éjszakai verítékezést. Az orbáncfű (Hypericum perforatum) remek hangulatjavító, „a lélek napsugaraként” is emlegeti a népnyelv, de jó hatással van a változókori alvászavarokra és a hőhullámokra is.

A macskagyökér (Valeriana officinalis) csökkenti az ingerlékenységet, megkönnyíti az elalvást. A citromfű (Melissa officinalis) alvászavarok esetén lehet a segítségünkre, de a népgyógyászat gyomor-, epe- vagy májbántalmakra is használja. A komló (Humulus lupulus) nyugtató, szorongáscsökkentő és altató hatásáról ismert. Régebben párnába is töltötték a nyugodt pihenés érdekében.

A változókor idején sem hanyagolhatjuk el a szűrővizsgálatokat: a mammográfiát, csontritkulás szűrést, méhnyak vizsgálatot. A klimaxos panaszokkal érdemes felkeresni az országszerte megtalálható menopauzaambulanciákat, ahol alapos tájékoztatást és ellátást nyújtanak a klimaxszal járó egészségi változásokkal, azok tüneteivel és szövődményeivel kapcsolatban.

Mára a várható élettartam 85 évre nőtt, így jó esetben még évtizedekig kell a klimax következtében jócskán megcsappant ösztrogénmennyiséggel élni, annak testi-lelki következményeivel együtt.

– Mi nők is legtöbbször úgy tekintünk erre az időszakra, amin túl kell lenni, amit szégyellni kell, amikor csúnyábbakká, öregebbekké válunk, nem tudunk többé gyereket szülni, végleg elmúlik valami és visszafordíthatatlan a változás. Én viszont azt gondolom, hogy a változókor kezdetén egyfajta válaszúthoz, felezőhöz ér az ember, ami jó alkalom arra, hogy leüljön és átgondolja az életét.

Ha eddig nem váltott életmódot, akkor most itt az idő stílust vagy akár hajszínt változtatni, elkezdeni tornázni vagy éppen új hobbi után nézni. Felejtsük el, hogy attól nő egy nő, hogy menstruál – érvel Orsolya.

A klimax nem titkolni való, sokkal könnyebb, ha tud róla a férj, tudnak a barátok, a kollégák, mert éppen ebben az időszakban van nagy szüksége a nőnek a támogatásra, arra, hogy megértsék, időnként bizony dührohamai lesznek, leizzad, esetleg nem tud aludni, s fáradt emiatt. Kellő nyitottsággal és türelemmel megkönnyíthető számára ez az időszak.

Az a nő pedig, aki a nővé válás folyamatát, a szülést és a termékenység elmúltát is természetes dolognak veszi, sokkal könnyebben vészeli át a hormonok játékát a változókorban is.

A rendszeres testmozgás idősebb korban is sokat számít.

Jellemző tünetek: Hőhullám. Ez az egyik legjellemzőbb tünet, a nők 70 százaléka átéli. A hőszabályozásban bekövetkezett hirtelen zavar okozza. A bőr erőteljes kipirosodását verítékezés kíséri, de társulhat hozzá heves szívdobogás, szédülésérzés is. Ilyenkor magasabb lesz a testhőmérséklet, nő a pulzus és a vérnyomás. Kánikulában, forró vagy fűszeres ételek, koffeines italok fogyasztása után, illetve stresszes időszakokban felerősödhet. Alvászavar. Még a korábban jó alvók is panaszkodnak álmatlanságról, gyakori éjszakai felriadásról. Egy 45–55 éves nők bevonásával készült amerikai kutatás kimutatta, hogy az alvásproblémák összefüggnek a hőhullámokkal. Ha ezeket a gondokat sikerül enyhíteni, akkor az alvás terén is javulás érhető el. Hangulatváltozás. A hormonok változása a lelki életre is kihat, ami megnyilvánulhat idegességben, nyugtalanságban, ingerlékenységben, dührohamokban, de okozhat indokolatlan szomorúságot vagy akár depressziót is. Hízás. A kor előrehaladtával egyre lassúbb az anyagcsere, mind inkább küzdünk a pluszkilók lerakódása ellen. Segít az egészséges étkezés és a rendszeres testmozgás. Csökkenő szexuális vágy. A libidó lanyhulását a tesztoszteronszint csökkenése okozza. Számos nő a tükörrel lesz haragban, szégyelli teste változásait, emiatt kerüli a testi kapcsolatot. Fontos, hogy ezt megbeszélje a partnerével, hiszen léteznek különböző gyógyszerek, a hormonok mellett természetes eredetű, növényi patikaszerek is, melyek segítenek a problémán.

 

Ezek is érdekelhetnek