Milyen összegekkel kell számolni értékbecslés esetén?

HIRDETÉS – Értékbecslésre abban az esetben lehet szükségünk, ha eladnánk jelenleg birtokunkban lévő ingatlanunkat és szeretnénk tudni mennyit is ér mielőtt eladásra szánnánk. Értékbecslés esetében a legjobb, ha profi szakembert bízunk meg a feladattal viszont előtte még nem árt ha tudjuk, hogy milyen összegekkel kell számolni értékbecslés esetén.

Család-otthonPR2021. 12. 01. szerda2021. 12. 01.
Milyen összegekkel kell számolni értékbecslés esetén?

Értékbecslés díja bankonként

Pénzintézetektől függően más és más díjon szerepelhetnek az értékbecslések, de abban az esetben ha egy családi házról vagy lakásról van szó, ez az érték nagyjából 30 ezer forint körül mozog. Nyilván ha ingatlanunk nagyobb területű vagy esetleg termőfölddel rendelkezünk ez az érték akár sokban meg is haladhatja az imént említett összeget. Pontos összeget sajnos nem tudunk mondani, hiszen ez sokban függ a pénzintézettől valamint az ingatlanunk méretétől.

Mitől függ az értékbecslés díja

Értékbecslés esetében megállapíthatjuk, hogy a díja teljesen független attól, hogy lakáscélú, szabad felhasználású vagy éppen hitelügyletről vagy adósságrendező hitelről van e szó. Viszont azokban az esetekben, amikor a kölcsön építési jellegű az ingatlanszakértőnek kötelesség az építkezési folyamatot is ellenőrizni úgynevezett helyszíni szemleként, aminek szintén megvan a maga díja, ám ez lényegesen kevesebb, mint az értékbecslésé. Ez az összeg körülbelül 10 és 12 ezer forint körül mozoghat alkalmanként, amikből egy építkezésen 2 és 4 között lehet szükség.

Mennyibe kerül az értékbecslés?

Lakóingatlanok esetében elmondhatjuk, hogy az értékbecslésnek az ára körülbelül 30 ezer forint körül lesz, ám ezt számos tényező befolyásolhatja, mint például az ingatlanunk típusa vagy éppen a mérete. Szerencsére az ingatlanok értékbecslése országosan elérhető, ezért biztosak lehetünk abban, hogy meg fogjuk találni a megfelelő pénzintézetet valamint szakembert a célra.

Értékbecslés menete

Az értékbecslőknek mindössze csupán 5 napjuk van arra, hogy elkészítsék az értékbecslést, amit a bank rendel meg. Legtöbb esetben az értékbecslésnek a díját kifizetni a helyszínek kell, de vannak olyan esetek, amikor a pénzügyi partner elengedi a díjat akció keretében, ilyen esetekben a hiteligénylő helyett a pénzintézet állja a költségeket.

Mire van szükség értékbecsléskor?

Annak érdekében, hogy gyorsan és problémamentesen mehessen az értékbecslés a legjobb, ha a helyszíni felmérés alkalmára felkészülünk és előkészítjük az alábbiakat:

• ingatlanunknak a tulajdoni lapját, ami nagyon fontos, hogy ne legyen 30 napnál régebbi, viszont ha ez mégsem lenne nálunk, akkor 2.500 Ft értékében le tudják kérni a helyszínen.

• nagyon fontos, hogy rendelkezzünk térképmásolattal, abban az esetben, ha üres telekről vagy családi házról van szó. Abban az esetben, ha ez hiányzik 4000 Ft ellenében lekérik.

• ha rendelkezünk alaprajzzal, akkor mindenképp készítsük elő

Összegezve

Ingatlanunk eladásánál nagyon fontos az, hogy egy értékbecslő mérje fel a lakás vagy éppen családi házunk értékét, aminek árával a legjobb ha tisztában vagyunk, így semmiképp nem érhet minket meglepetés a későbbiekben sem.

meta:

Az alábbi cikkben azzal foglalkozunk részletesebben, hogy milyen összegekkel kell számolni értékbecslés esetén, hiszen erre is érdemes figyelni.

Ezek is érdekelhetnek