Mire elég a 40 millió a Budapesti ingatlanpiacon?

HIRDETÉS – Annak ellenére, hogy az ingatlanok árának az emelkedése a legtöbb településen már 2019-ben megállt, Magyarországon belül nagyon durva különbségek alakultak ki az ingatlanok árában. Van, ahol 40 millió forintért csak egy 33 négyzetméteres lakást lehet kapni ennyi pénzből, van, ahol pedig 239 négyzetméteres házat. Ráadásul nem csak országosan van ilyen nagy eltérés az ingatlanok árában, hanem Budapesten belül a kerületek között is.

Család-otthon2021. 11. 08. hétfő2021. 11. 08.
Mire elég a 40 millió a Budapesti ingatlanpiacon?

Az egész országhoz hasonlóan, Budapesten is hatalmas különbségek vannak az eladó ingatlanok átlagos négyzetméterárában. Három kerületben is egymillió forint felett van az átlagos négyzetméterár. A legdrágábbak a lakások az V. kerületben, ahol majdnem 3-szor annyiba kerül egy átlagos lakás négyzetmétere, mint a legolcsóbb XXIII. kerületben hirdetett átlagos lakásé. A drágább kerületek középmezőnyében található XIII. kerületben hirdetett lakások átlagos négyzetméterára is 900000 fölött van.

Az V. kerületben átlagosan csak 33 négyzetméteres lakásra lesz elegendő a 40 millió forint, míg a legolcsóbb XXIII. kerületben ugyanezért az összegért akár 90 négyzetméteres lakáshoz is hozzá lehet jutni.

Azt régóta tudni lehet, hogy a belvárosban és a Budai oldalon a legdrágábbak a lakások Budapesten és erre ez a kutatás sem tud rácáfolni. A 3 legdrágább kerület az V. kerület az I. kerület és a XII. kerület. Két-három gyerekes családoknak már leginkább 60 négyzetmétertől kezdődő méretű lakásokat érdemes keresgélnie, amik legalább 3 szobásak. Ilyeneket a 23-ból csak 11 kerületben érdemes keresgélni, ha 40 millióból gazdálkodhatunk.

Mennyi házból és lakásból válogathatunk 40 millióért?

A megveszLAK.hu ingatlan adatbázisában szereplő házak és lakások és nyaralók 50,5%-a van hirdetve maximum 40 milliós áron, ami elég bőséges választék.

Budapesten rengeteg eladó lakás van a kínálatban, de azoknak csak 32%-a fér bele a keretbe. A második helyre Székesfehérvár jött fel, ahol szintén sok a hirdetett lakás, de az árak konszolidáltabbak. Az országos átlagot hozza Debrecen (52%) és Veszprém (53%) is.A megyeszékhelyek lakóingatlan állományát megvizsgálva, hasonló eredményt kapunk, mint amikor azt vizsgáltuk, hogy a megyeszékhelyeken hány négyzetméteres lakóingatlant lehet venni a 40 millióból, de vannak azért eltérések, ami többnyire az ingatlan állomány lakás-ház arányából adódik, illetve abból, hogy a házak jellemzően drágábbak és így könnyebben kicsúsznak a 40 milliós értékhatárból.

Konklúzió

Az adatokból látszik, hogy azért még ilyen áron is van miből válogatni. Valószínűleg a felújítandó, vagy felújított lakások lesznek jobban célkeresztben, ha valaki 2021-ben szeretne lakást, vagy házat venni 40 milliós keretből, különösen Budapesten. A felújítandók felé billenti a mérleg nyelvét az új lakásfelújítási támogatás is, ami 2021 januárjától igényelhető 2022 december 31-éig. Ha valaki szeretné ezt is kihasználni, annak érdemes igyekeznie, mivel az egyik alapfeltétele a támogatásnak, hogy legalább egy éve benne kell lakni a családnak az ingatlanban.

Mivel a 2021 október 4 óta elérhető NHP Zöld Otthon Program az új építésű energiatakarékos ingatlanok elterjedését erősíti, lehetséges, hogy megnő az igény az ilyen lakások iránt Budapesten is. Mivel az ilyen korszerű lakások ára jellemzően 50-70 millió között mozog, ezért ezek szinte mind kiesnek a maximum 40 milliós ársávból. Mégis érdemesebb lehet egy kicsit többért venni korszerű lakást a Zöld Otthon keretében, mint megvenni egy kevésbé korszerűt, vagy felújítandót 40 millióért.

Ezek is érdekelhetnek