Ne kelljen amputálni!

Naponta tíz cukorbeteg lábát amputálják hazánkban, aminek egyik fő oka a diabétesz szövődményeként kialakuló érzőideg-károsodás. A betegség kimutatására számos egyszerű lehetőség áll az orvosok rendelkezésére – többek között erről is beszélt Kempler Péter professzor, a Semmelweis Egyetem I. Belgyógyászati Klinika egyetemi tanára a Semmelweis Egészség Napok egyik előadásán.

Család-otthonHabik Erzsébet2020. 10. 13. kedd2020. 10. 13.
Ne kelljen amputálni!

Baj, ha nem érzi! Az idegbántalom, az idegrendszeri károsodás általában különböző betegségek – leggyakrabban a diabétesz – szövődményeként jelentkezik, de krónikus alkoholizmus, idült vesebetegségek és daganatos kórok esetén is előfordul. A cukorbetegség szövődményeként kialakuló idegrendszeri károsodás az egész szervezetet, az érző (szenzoros), a mozgató (motoros) idegeket és a belső szervek (autonóm) beidegzését érintheti.

A szenzoros károsodás, tehát az érzőideg károsodása esetében a betegeknél csökken a fájdalomérzet vagy teljesen meg is szűnhet, így észrevétlenül súlyos sérüléseket, sebeket szerezhetnek, többnyire a lábukon. Előfordulhat, hogy valaki forró vízbe lépve nem érzékeli, hogy megégeti a lábát, netán nem veszi észre, hogy megvágta valami vagy éles tárgyra lépett – sorolja a lehetséges veszélyeket Kempler professzor. Az észrevétlen és kezeletlenül maradt sérülések elfertőződhetnek, mélybe terjedő fekélyek alakulhatnak ki, ami könnyen a végtag elvesztéséhez vezethet.

Tudta?

Tíz cukorbeteg közül legalább háromnak van valamilyen fokú, az idegeket érintő problémája. Minél hosszabb ideje cukorbeteg és idősebb, annál nagyobb a rizikója a neuro­pátia kialakulásának.

Veszélyben a szív... Az autonóm idegrendszeri károsodás a belső szervek beidegzésének károsodását jelenti, beleértve a szívet és a keringési rendszert, az izzadságmirigyeket, az emésztőszervrendszert, a húgyhólyagot és az ivarszerveket. Ez az állapot a „néma” szívinfarktus kialakulásához vezethet, vagyis a beteg nem veszi észre, hogy szívrohama van. A szívet érintő autonóm neuropátia 2-3-szorosára növeli a hirtelen szívhalál kockázatát.

Hangvillával, nejlonszállal A neu­ropátia vizsgálata során ellenőrzik az izmok erejét, a reflexeket és az ingerelhetőséget. Az idegbántalmat egyszerű módszerekkel is ki lehet mutatni, ilyen például a kalibrált hangvillateszt. E kis eszközzel a láb vibrá­cióérzetét tesztelik, méghozzá úgy, hogy a villát rezgésbe hozzák, majd a testrészre ­helyezik. A páciensnek szólnia kell, amikor már nem érzi a rezgést. Amennyiben ez egy bizonyos érték alá csökken, fennáll a neuropátia lehetősége. Minél hamarabb tűnik el a vibrációérzet, annál súlyosabb az idegbántalom.

A talpi fekély szempontjából magas kockázatú betegeken végzik el a monofilamen­tum­tesztet: speciális nejlonszálat helyeznek a talp különböző részeire, s azt vizsgálják, vajon érzi-e a páciens. Amennyiben nem, úgy nagy az esélye a diabéteszes láb kialakulásának – magyarázza a professzor.

A Tip Therm-próba a hideg-meleg érzet károsodásának mértékéről ad információt. Az eszköz egyik fele fém, a másik műanyag. Normál esetben az illető behunyt szemmel képes különbséget tenni a kettő között, mivel a fémet hidegebbnek, a műanyagot melegebbnek érzi. Idegi károsodás esetén azonban a beteg erre nem képes.

Az autonóm neuropátia az alábbi tüneteket okozhatja: - Hányinger és hányás - Székrekedés vagy hasmenés - Telítettségérzet, mert a gyomor lassabban ürül - Vizelettartási zavar vagy gyakori húgyhólyagfertőzés - Szédülés vagy ájulás - Nyugalmi szapora szívverés - Szexuális problémák (Forrás: Magyar Diabetes Társaság)

Fontos a rendszeres szűrés A cél az, hogy idejekorán kiderüljön a károsodás, amikor még mindent el lehet követni a késői szövődmények elkerülésére. Fontos a vércukorértékek normalizálása, a dohányzás elhagyása, a testsúly kordában tartása, a magas vérnyomás és a vérzsíreltérések megfelelő kezelése. A cukorbetegek rendszeresen vegyenek részt neuropátiaszűrésen, gyanús tünetek észlelésekor pedig azonnal forduljanak szakorvoshoz.

Ha pedig már kialakult a diabéteszes neuropátia, a cél a további idegkárosodás megelőzése vagy késleltetése, valamint a tünetek enyhítése gyógyszeres és nem gyógyszeres kezeléssel. A terápia módját az életkor, az általános egészségi állapot, az érintett idegek és a tünetek határozzák meg.

Mire figyeljen? A perifériás neuropátia a kezek és a lábak érzőidegeinek károsodását jelenti. Leggyakoribb tünetei a következők:

- Fájdalom, bizsergés vagy égő érzés.

- Zsibbadtság vagy érzéketlenség.

- Izomgyengeség vagy reflexkiesés.

- Nem észlelt sérülés vagy égés.

Ezek is érdekelhetnek