Nem játék a szív

A szívritmuszavar kialakulása idősebb korban gyakoribb, de sok húszas-harmincas éveiben járó fiatal felnőtt is küzd vele. A betegség több fajtája ismert, eltérő okokkal és tünetekkel, ugyanakkor már számos modern kardiológiai módszer létezik a hatékony kezelésére.

Család-otthonB.Pintér Dalma2021. 09. 01. szerda2021. 09. 01.

Kép: Cathlab in modern hospital with doctor, nurse and patient, Fotó: Shutterstock

Cathlab,In,Modern,Hospital,With,Doctor,,Nurse,And,Patient
Cathlab in modern hospital with doctor, nurse and patient
Fotó: Shutterstock

Szívritmuszavara volt egy barátnőmnek tizenhárom éves kora óta. Nem sokban zavarta őt a hétköznapokban, azon túl, hogy évente kétszer előjöttek a kellemetlen tünetek. Együtt élhetett volna vele, de a babavállalás előtt – a kockázatok elkerülése érdekében – azt javasolták, műttesse meg. A rutin beavatkozás testileg és lelkileg sem könnyű, de jobb elébe menni a bajnak.

A szakemberek is óva intenek attól, hogy félvállról vegyük a szív rendellenes működésének bármely tünetét. Ismertek a szívritmuszavar olyan formái – például a pit­var­fibrilláció –, melyek ritkán veszélyeztetik az életet, ám ha huzamosabb ideig fennállnak, növelik bizonyos betegségek, így a stroke kockázatát – tájékoztat dr. Gellér László, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Elektro­fizioló­giai Részlegének és Egynapos Kardiológiai Osztályának vezetője.

Kalapáló szív, szapora pulzus, ütemtelen szívverés, hirtelen vérnyomáscsökkenés, légszomj, mellkasi fájdalom: mind a szívritmuszavarra utaló jelek lehetnek. A meglehetősen gyakorinak számító betegség a legtöbb esetben nem okoz semmiféle panaszt, ezeket általában rutinellenőrzés során veszi észre a kivizsgáló orvos. Azonban, ha tipikus tüneteket tapasztalunk, mielőbb kardiológushoz kell fordulnunk.

A szívritmuszavar többféle mó­don jelentkezhet. Létezik pitvari vagy kamrai szívritmuszavar, lassú vagy gyors szívverés. Lehet időleges vagy állandóan fennálló, előfordulhat ép szív mellett is, és valamennyi szívbetegség előidézheti. De számos esetben szíven kívüli ok áll a háttérben, mint például a pajzsmirigybetegség vagy a stressz. Ilyenkor nem magát a ritmuszavart kell kezelni, hanem a kiváltó betegséget – hangsúlyozza a szakember.

A kezelési mód attól függ, hogy milyen szívritmuszavart diagnosztizálnak a betegnél. Bizonyos fajtái gyógyszeres terápiával megfelelően kordában tarthatók. Mellettük a beültethető készülékek (pacemakerek) egyre nagyobb szerepet kapnak a helytelen szívműködés kezelésében.

Kisebb sebet ejt

A katéteres beavatkozások előnye, hogy a mellkas megnyitása nélkül elvégezhetők az operációk, és a felépülés sokkal gyorsabb. A technika fejlődésével ma már egy nagyjából 1,5 milliméteres szúrt seben keresztül történik a beavatkozás. A módszer alkalmas a szívritmuszavarok kezelésére, sőt ma már a veleszületett lyukas szívet is képesek ezzel az eljárással gyógyítani – emelte ki dr. Merkely Béla, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója egyik előadásában.

A gyors ritmuszavarok (szakkifejezéssel: tachycardiák) – melyek fiatalabbaknál is gyakran előfordulnak – legnagyobb részénél úgynevezett katéterablációs eljárást al­kalmaznak. A rutinműtét során a kóros ingerképző gócot vagy ingervezető pályát katéteres hőkezeléssel tudják megszüntetni. Másik hasonló módszernél a katéter hegyét lehűtik, ezáltal megfagyasztják a nem megfelelően működő területet – részletezte dr. Gellér László.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy a ritmuszavar fizikális vizsgálattal az esetek nagy részében, EKG-vizsgálattal az esetek döntő többségében felismerhető, ezért nagyon fontos a rendszeres szűrővizsgálat. Szívünk karbantartása érdekében pedig fiatal- és időskorban is elengedhetetlen, hogy rendszeresen mozogjunk, helyesen táplálkozzunk, és törekedjünk arra, hogy egészséges életmódot folytassunk.