Nemcsak a memóriazavarok árulkodnak róla...

Az Alzheimer-kór Európában több mint hétmillió, hazánkban közel 200 ezer embert érinthet közvetlenül, s évszázadunk közepére a Földön a becslések szerint 135 milliónyian lesznek.

Család-otthonHabik Erzsébet2020. 09. 22. kedd2020. 09. 22.
Nemcsak a memóriazavarok árulkodnak róla...

Az Alzheimer-kór progresszív betegség, amely az agyat és az idegrendszert érinti. A legújabb kutatási eredmények alapján egyszerű vizsgálatokkal, a szem tanulmányozásával már jóval a jellegzetes tünetek előtt megállapítható, kinél nagyobb a kór rizikója. A Neurobiology of Aging című szaklapban megjelent tanulmány szerint a betegség kockázata abból is megállapítható, milyen gyorsan tágul a pupilla a kognitív tesztek elvégzése közben.

Már enyhe demencia esetén is megfigyelhető, hogy a pupilla nagyobbra tágul, ha az agy nehezebbnek ítéli a feladatot. A kutatók vizsgálják és elemzik a szemmozgásokat is, mivel a romlásuk az Alzheimer-kór legkorábbi szakaszára jellemző. Azt eddig is lehetett tudni, hogy az enyhe memóriaproblémákat az érintettek, illetve a családtagjaik is észreveszik.

Bár ez a hétköznapi életet még nem befolyásolja, viszont jelentősen növeli az Alzheimer-kór kialakulásának rizikóját. A most folyó vizsgálat szerint ez a módszer segíthet kiszűrni azokat a betegeket, akiknél az enyhe memóriazavarból nagy valószínűséggel lesz Alzheimer-kór.

A betegség diagnosztizálása jelenleg nehézkes és hosszadalmas, s általában csak akkor nyílik rá lehetőség, ha a tünetek már megjelentek. Kognitív tesztekre, neuro­pszi­choló­giai vizsgálatokra, a beteg családi kórtörténetének felderítésére is szükség van, labor- és képalkotó vizsgálatok kellenek a diagnózis egyértelműsítéséhez.

A betegség korai felismerése azért nagyon fontos, mert minél korábban kezdik el a megfelelő kezelést, annál nagyobb az esély a tünetek enyhítésére, azok romlásának lassítására. Az Alzheimer-kór jelenlegi tudásunk szerint nem gyógyítható.

Miért fontos a korai diagnózis?

- Az emlékezetet és a gondolkodást érintő tünetek mögött más, gyógyítható betegség is állhat, például a húgyúti fertőzés, a delí­rium vagy a gyógyszerek mellékhatása is hasonló jelenségekkel jár. - Ha az Alzheimer-kór diagnózisa beigazolódik, azonnal megindulhat a terápia. A korai stádiumokban gyakran elég a gyógyszer és az életmódbeli változtatás, melyekkel késleltethetők a későbbi, súlyosabb tünetek. - A betegség megállapításával az érintett időt nyer arra, hogy megtervezhesse a jövőjét, döntéseket hozzon későbbi ellátásáról, a pénzügyeiről, kinevezhet valakit, aki eljár majd helyette a lényeges kérdésekben. A korai diagnózis lehetővé teszi, hogy még jó állapotában megvalósíthassa dédelgetett álmait. (Forrás: felejtek.hu)

 

Ezek is érdekelhetnek