Találós kérdés: mi az, ami oldja a szorongást, megdolgoztatja az agyat, segít előhalászni az emlékeket, erősíti az emberi kapcsolatokat, a kötődést, vagy éppen a békülést? Mielőtt túlságosan mélyenszántó megoldásokon törnék a fejüket, elárulom: a karácsonyi filmekről van szó.

Nincs karácsony Kevin nélkül, avagy ünnepi filmek a léleknek

Amerikai pszichológusok ko­moly kutatómunka után be­bizo­nyí­tották, hogy a vidám és szerethető karácsonyi filmek kizökkentenek bennünket a rohanó mindennapokból. A nyugalomnak és a békességnek köszönhetően endorfin szabadul fel a szervezetünkben, így boldogabbnak érezhetjük magunkat egy-egy történet végén.

„A karácsonyi mozik okozta öröm dopamint termel, ez pedig csemege a léleknek és a testnek – mondta a kutatás vezetője.
Sokan már novemberben elkezdik falni a karácsonyi filmörökzöldeket, míg mások fellengzősen elutasítják azokat, mondván, hogy túlságosan csöpögősek és érzel­mesek.

– Imádom a karácsonyi filmeket, a mai napig elvarázsolnak, egyfajta utazás a lelkemnek. Már advent előtt számoljuk a napokat a gyerekeimmel, mennyit kell még aludni karácsonyig, sőt már a no­vemberi hétvégéken becsúszik egy-egy ünnepi film. A Reszkessetek, betörők! megunhatatlan, ahogyan a Dennis, a komisz is.

A férjem mindig húzódozik, hogy ő nem nézi ezeket az infantilis alkotásokat, aztán alig negyedóra múlva ott ül közöttünk a képernyő előtt – meséli Eszter, aki saját gyerekkorából a Jézus életéről szóló filmekre emlékszik meg a Napfivér, Holdnővérre, de egyáltalán nem bánja, hogy a mostani karácsonyi filmek sokkal üdébbek és könnyedebbek.

A szakértők szerint hasonló a hatása a karácsonyi daloknak – és a dekorációknak is –, minél többször hallgatjuk meg a Jingle Bellst vagy a Csendes éjt, annál boldogabbnak érezhetjük magunkat.

A karácsonyi romantikus filmek közt az Igazából szerelem mindent visz.

Szegő Andrea pszichológus nem vitatja a kutatás eredményét, de arra nem merne megesküdni, hogy ha júliusban nézzük ezeket a filmeket, akkor is ugyanígy reagálnánk rájuk.

– A lelkünk sokkal befogadóbb az ünnepi időszakban, mint az év más hónapjaiban. Gyerekkorunk óta arra vagyunk szocializálva, hogy a karácsony csodaszép ünnep, mindenki szereti egymást, finomakat eszünk, bejgliillat árad a konyhából, s a család a legnagyobb harmóniában tölti e néhány napot. Ez a tudat is kell ahhoz, hogy az ünnepi filmek különösen hassanak ránk.

Ráadásul hetek óta azon törjük a fejünket, hogy milyen ajándékkal szerezhetnénk örömet a hozzátartozóinknak. A rengeteg feszültség, a rohanó mindennapok után szeretnénk kikapcsolni az agyunkat, amihez a filmek is hozzájárulnak. De azok se ijedjenek meg, akik nem szeretik a karácsonyi filmeket, és a hideg futkos a hátukon, ha heteken keresztül a Jingle Bellst hallják minden üzletben.

Bizonyára nekik is akad jó módszerük arra, hogy ünnepi hangulatba öltöztessék a lelküket.

Hozzászólások

Friss cikkek

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
2022.09.30.
Templomrombolók kora
Tanultak és szülnének
Legszebb perceink
Az Állatorvostudományi Egyetem és a Rákvakcina BVM Kft. együttműködik egy új kutatás érdekében
Látásmódok találkozása
Hogyan lehet csatlakozni a Mediaworks Tehetséggondozó Programjához?
Újabb kurzust indít a Mediaworks Tehetséggondozó Program
2022.09.23.
Lúdas Matyi – fóliában
A Gymnema Sylvestre 6 lenyűgöző egészségügyi előnye
Pletykák kereszttüzében
Hívogató kéz a hegyen
Nem hallgatni, beszélni
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.