Nyaki fájdalom, nyitott hátgerinc, ujjzsibbadás

Levélírónk arról érdeklődik, hogy a nyaki fájdalmait kezelheti-e a kereskedelemben kapott gépi masszírozóval vagy infralámpával?

Család-otthonDr. Szirmák Eszter2011. 04. 15. péntek2011. 04. 15.
Nyaki fájdalom, nyitott hátgerinc, ujjzsibbadás

Általában nyaki fájdalmakat a nyaki gerinc meszesedése, rossz tartás, következményes izommerevség és izomfájdalmak okoznak. Alapos fizikai vizsgálat és nyaki röntgen lehetnek az első lépések. Amennyiben szükséges, háziorvosa reuma¬tológushoz irányítja. A fájdalmak elmulasztásában fontos szerepe lehet a gyógytornának, a nem szteroidalapú gyulladáscsökkentő gyógyszereknek és fizikoterápiá­nak. Az infralámpa ezen nem segít. A kézi masszírozógépeknél pedig jobb és megbízhatóbb az orvosi masszázs.

Roberta jeligére kér tanácsot olvasónk, akinek unokája nyitott hátgerinccel született, s egy éve hátfájdalmakra panaszkodik. Kérdezi: mivel erősíthetnék az izmait? Befolyásolja-e ez a születési rendellenesség a későbbi gyermekvállalást?
A nyitott gerinc, a velőcső rendellenes záródása esetén általában az ágyéki 5-ös és a keresztcsonti első csigolya íve nem záródik el (az elváltozás felett gyakran kis szőrcsomó látható a bőrön). Ritkán háti fájdalmat is okozhat, ez gyógytornával javítható, amit szakavatott gyógytornász tanít be. A majdani gyermekáldásnak elvileg nincs akadálya, de a szülés – a gerinc védelme érdekében – császármetszéssel történik. A várandósság idején a pihenés, a gerinc alapos kímélete rendkívül fontos. A terhesség előtt mindenképpen kérjék ki ortopéd szakorvos véleményét, hogy a következőkben milyen komplikációkra kell vagy lehet számítaniuk.

Ujjzsibbadás jeligére. Olvasónk két alkalommal is átesett gerincérzéstelenítésben végzett műtéten. Kérdezi: lehet-e, hogy mindkét kezén ettől zsibbadnak az ujjai?

Nem, a kettő nincs összefüggésben. A nyaki gerincmeszesedés okozta ideggyöki nyomás állhat az ujjak zsibbadása mögött. Reumatológiai kivizsgálás és – ahogyan az előbb is írtam – torna, fizikoterápia segíthet a panaszán.

Ezek is érdekelhetnek