Nyaralásból rémálom

MIÓTA MEGTUDTAM, hogy okostelefon híján már repülőjegyet sem tudok vásárolni – és internet nélkül szállást sem foglalhatok –, nincs más hátra, mint hogy utazási irodához forduljak, ha utazhatnékom támad.

Család-otthonSzücs Gábor2017. 10. 27. péntek2017. 10. 27.
Nyaralásból rémálom

Gyanítom, vagyunk ezzel így jó néhányan. Ha nem tudsz „külföldiül”, ha nincs időd keresgélni az ajánlatok ezrei között, ha nem ismered az adott országot/várost/szállodát, ha félsz, hogy baj esetén nem tudsz kihez fordulni, ha szeretnéd, hogy valaki okosan elmagyarázza, mit is látsz – utazási irodák segítségét kéred. (Tegyük hozzá: az anyagiak sem mellékesek. Az irodák, miután nagy tételben vásárolnak szállást és foglalnak repülőjegyet, olyan árakat kapnak, amilyeneket egyszerű halandóként soha nem érhetsz el.)

Csak hát pontosan ez a bökkenő is: az utazási irodák a tökéletes szervezés ígéretét a teljes kiszolgáltatottsággal együtt „kínálják”. Vagyis, ha valahol hiba keletkezik a gépezetben, az utas biztosan veszít. Márpedig hiba bizony akad – s nem is ritkán – a gépezetben. Miként hangos volt a sajtó az idei nyár turisztikai csődjétől, amikor is előbb a Green Travel, majd utána a cégcsoporthoz tartozó Green Holidays is elfeküdt, otthagyva több mint 5600 utasát a török tengerparton.

A magamfajta laikus nem érti, hogyan mehet csődbe egy utazási cég, hiszen mielőtt indulnánk, az összes költséget befizettetik velünk, amit aztán az iroda arra fordít, amire kell: repülőjegyre, illetékre, szállásra, ellátásra, esetleg kirándulásra. Vagy mégsem?

A szónoki kérdéssel Erdei Bálintot, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnökét kerestük meg.

– Szögezzük le: miközben kevés hasonló ágazat van ma Magyarországon, amely olyan biztosítékokkal rendelkezik, mint az utaztatás, minden, a Green Holidays csődjéhez hasonló esetben valami csalárdság is van a háttérben… Tisztázzunk néhány fogalmat. Tehát van az utazási iroda, amely szervezi az utakat, és vannak a közvetítő irodák, amelyek szintén árulják a szervezők útjait.
A Green Travel egy nagyon jelentős utazási iroda volt, ám egy sor török probléma miatt – robbantások, merényletek, az elnök elleni puccs stb. – tragikusan visszaesett az érdeklődés, sokasodtak a lemondások.
Ez hatalmas baj egy elsősorban török kiutazással foglalkozó cégnek. Nagyjából így érkeztek el 2015 végéhez, amikor is nem tudták letenni a 2016-ra szóló vagyoni biztosítékot, ami pedig kötelező.

Tehát a Green Travelnek 2016-ra nem lett utazásszervezési jogosítványa, sőt a jogszabály szerint további egy évig nem is végezhetett ilyen tevékenységet.

– De hát a több mint 5000 hoppon maradt utas éppen 2016-ban szerződött velük!

– Igen, mert a történet kettévált. A Green Travel ugyan befejezte működését, de az egyik közvetítő irodája, az Indulhatunk.hu, mintha mi sem történt volna, árulta tovább a Green útjaihoz nagyon hasonlóakat. Ráadásul nagyon olcsón, jóval a piaci ár alatt, ami nem fedezhette a költségeket. Ráadásul a jogszabályokat kijátszva, az utazási csomag részeit – a szállást és a repülőjegyet – külön bontva: más szerződött a repülőjegyre, és más a szállásra. A travelesek meg úgy gondolták, hogy nem hagyják veszni jól felépített pozíciójukat, kerestek tehát a cégcsoporton belül egy másikat, ez lett a Green Holidays, s folytatták ugyanott, ahol a Travel abbahagyta.

– Ez szabályos?

– Azt kell mondjam, igen. Ugyanis a Holidays, miután nem volt utazásszervezői múltja, a hatóságok előtt nulláról indulhatott, így a Travelhez képest jóval alacsonyabb összegű vagyoni biztosítékkal, azt ugyanis az előző üzleti év forgalma alapján állapítják meg. Nem részletezve tovább a csalárdságok sorát – mert azért valószínűleg történt még egy, s más –, az Uniqua biztosító megkezdte a károk kifizetését, aminek egy jelentős része a hazaszállító repülőgépek bérlése volt. De például az Indulhat.hu ügyfeleinek nem járna kártérítés, mivel a cég nem szabályos utazási szerződést íratott alá az ügyfelekkel.

– Mi lehet a megoldás a legközelebbi csőd elkerülésére?

– Mindenképpen a jogszabályok szigorítása. A MUISZ már decemberben jelezte a csalárdnak tűnő helyzetet, de azt a választ kaptuk, hogy hatáskör hiányában nem tudnak eljárni, így nem történt semmi. Ez év januárjában a hatósági felügyelet is gazdát cserélt – átkerült a kormányhivatalhoz –, a MUISZ pedig csak egy egyesület. A megoldást valószínűleg a felügyeleti szerv jogköreinek bővítése jelentené.

Szücs Gábor

Ezek is érdekelhetnek