Olcsóbb, ha vetjük

Aki az idén a szakirodalom vagy a megszokás szerint próbált gyepesíteni, bizony nem járt jól. A tapasztalat ugyanis azt mondja, hogy kerti füvet vetni április elején vagy októberben a legjobb.

Család-otthonhogy2019. 05. 08. szerda2019. 05. 08.
Olcsóbb, ha vetjük

Ekkor már elég meleg van, hogy a fűfélék – megelőzve a legtöbb gyomot – kellő csapadék mellett gyorsan keljenek, fejlődjenek. Nos, ez az idén nem jött be: egyrészt április még sok fagyos reggelt hozott, másrészt pedig akkora volt a szárazság, hogy rendszeres öntözés mellett is csak éppen kikelt és fejlődgetett a fű. Ahhoz elég lassan, hogy a konkurens gyomok szépen elnyomhassák, ezért aztán hiányos, gyenge a nemrég vetett gyepek többsége. Segíthet a helyzeten az elmúlt héten hullott csapadék, de a gyepet alkotó fűfajokat meg kell támogatni. Sokfelé érdemes kétszikű gyomirtóval kezelni a területet. A következő hetekben fontos a rendszeres nyírás, ami a gyomok jó részét szintén pusztítja, gyengíti.

Nem kevesen – a rengeteg munka, a folyamatos törődés, a fűvetés okozta kudarc helyett – inkább a gyepszőnyeges megoldást választják. Nos, nekik bizonyára sok a pénzük. Egy 100-150 négyzetméteres gyepszőnyeg szakszerű lerakása – locsolóberendezéssel, vakond elleni hálóval, megfelelő altalaj-előkészítéssel, tápanyagfeltöltéssel – akár egymillióba is kerülhet. Az viszont igaz, hogy az ilyen gyep évekig nem okoz gondot, csak nagyjából hetente egy alkalommal nyírni kell.

Akit elrettent az előbbi ár, most is vethet füvet, sőt nyáron is lehet telepíteni, ha odafigyelünk egyes dolgokra. Például arra, hogy az alaposan átdolgozott, szerves- és műtrágyázott talajt ne azonnal vessük be. Locsoljuk meg, hagyjuk néhány hétig ülepedni. Ez idő alatt kikelnek a gyomok is, melyeket gyomirtóval kezelhetünk. Ezután újabb néhány napos pihentetés után vethetünk. A magot sekélyen dolgozzuk a talajba, tömörítsünk, majd naponta kétszer, reggel és este locsoljunk kis adagnyi vízmennyiséggel. Fontos, hogy sok víz ne zúduljon a területre, mert a felszínen összefolyhat, egyik helyről elsodorva, míg a másikon feltorlódva a fűmagokat – így lyukas, hiányos, máshol túl sűrű kelést okozva. Ha a fű elérte a 10-12 centis méretet, magasra állított, éles pengéjű fűnyíróval vágjuk le. Néhány hét kell hozzá, hogy a fű megerősödjön, bokrosodjon, ezután a vágómagasságot fokozatosan csökkenthetjük a megfelelő szintre.

Használjunk fűmagkeveréket! Ezek több faj magvait tartalmazzák, így az adott területnek megfelelően tudunk a taposást, az árnyékot tűrő gyephez szükséges keveréket vásárolni. Általában igaz, hogy egy kiló mag nagyjából 30 négyzetméter bevetésére elég.

FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Ezek is érdekelhetnek