Orvosság a spájzból

Úgy tartja a népi bölcsesség: a megfázás gyógyszerrel egy hét, gyógyszer nélkül hét nap alatt gyógyul. Vagyis, ha valóban csak egyszerű meghűléssel van dolgunk, a néhány napos ágynyugalom mellett nincs más teendőnk, mint a kellemetlen tünetek – nátha, orrdugulás, rekedtség, köhögés – csillapítása, a vitaminok pótlása. A természetes gyógynövények segítenek a betegség leküzdésében, ráadásul némelyikük a spájzban is megtalálható.

Család-otthon (pingi)2018. 03. 01. csütörtök2018. 03. 01.
 Orvosság a spájzból

Borsmenta. A levele illóolajat, valamint cseranyagokat, flavonoidokat tartalmaz. A benne lévő mentol hűsítő és fájdalomcsillapító hatású. Teája mérsékli a fejfájást és hatásos a légúti megbetegedések kezelésében.


Csipkebogyó. A benne rejlő C-vitamin fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a flavonoidok pedig gyulladáscsökkentő és antibiotikus hatásúak. A csipkebogyóteát influenzás időszakban, meghűléses megbetegedések idején érdemes rendszeresen fogyasztani.


Fokhagyma. Az „illatos” növény erőteljes baktérium- és vírusölő hatású, emellett erősíti az immunrendszert. Miután szétnyomtuk a gerezdeket, keverjük össze mézzel vagy langyos tejjel, s napi egy evőkanálnyit fogyasszunk belőle.


Hársfavirág. Teája oldja a hurutot, csökkenti a gyulladást, izzaszt, csillapítja a köhögést, mérsékli a torokgyulladást. Forrázás után negyedórát hagyjuk állni. Idősek, legyengült betegek, szívpanaszokkal élők és epilepsziában szenvedők számára azonban nem javasolt a fogyasztása.


Kakukkfű. Illóolajai erőteljesen baktériumölő, fertőtlenítő hatásúak. Gyógyteája csillapítja a köhögést, a torokfájást. Nyálkaoldó és köptető hatásának légcsőhurut esetén vehetjük hasznát.


Levendula. Pár csepp levendulaolaj a párologtatóban nyugodtabb és pihentetőbb alvást ad. Használhatjuk inhalálásra is. Teája görcsoldó, fejfájás-csillapító, fertőtlenítő hatású. Forrázzunk le 1 csésze forrásban lévő vízzel 2 nagy teáskanál levendulavirágot. Hagyjuk állni 5-10 percig, szűrjük le, ízesítsük mézzel.


Gyömbér. Rendkívül erős immunerősítő és gyulladáscsökkentő. A gyógyteához reszeljük le egy teáskanálnyi gyömbérdarabot, tegyük egy csészébe, és forrázzuk le vízzel. A teát fogyaszthatjuk önmagában, de felturbózhatjuk mézzel és citrommal is, ha már hűlt egy kicsit. Zsálya. Az orvosi vagy kerti zsályának már a neve – Salvia – is azt jelenti: gyógyítani. A torokgyulladás és a rekedtség kiváló háziszere. Elsősorban illóolajai révén fejti ki gyulladásgátló, baktériumölő, fertőtlenítő hatását.

Teakészítéshez szórjunk csészénként 1-2 kávéskanál szárított zsályalevelet forró vízbe, majd hagyjuk 10 percig állni. Ha kissé lehűlt, szűrjük le, s egy csészényi meleg teával öblögessük a torkunkat naponta négyszer-ötször.